Olympisch ticket

Gold medallist Anky Van Grunsven of the Netherlands celebrates after winning the Equestrian Individual Dressage competition during the Beijing 2008 Olympics in Hong Kong, Tuesday, Aug. 19, 2008. (AP Photo/Kin Cheung)
Gold medallist Anky Van Grunsven of the Netherlands celebrates after winning the Equestrian Individual Dressage competition during the Beijing 2008 Olympics in Hong Kong, Tuesday, Aug. 19, 2008. (AP Photo/Kin Cheung) AP

Anky van Grunsven neemt deel aan de Spelen in Londen.

De Nederlandse amazone doet in augustus voor de zevende keer mee aan de Olympische Spelen. Bondscoach Sjef Janssen, tevens de echtgenoot van Van Grunsven, maakte gisteren bekend dat de drievoudig olympisch kampioene (Sydney 2000, Athene 2004 en Peking 2008) is opgenomen in de dressuurselectie. Nooit eerder deed een Nederlandse sporter zeven keer mee aan de Olympische Spelen.

Was er twijfel over de deelname van Nederlands succesvolste amazone op olympisch niveau?

Ja, want het was lange tijd onduidelijk of Van Grunsven haar titel wel zou kunnen verdedigen in Londen. Haar achttienjarige toppaard Salinero was lang geblesseerd en de vorm was er begin dit seizoen nog niet. Met de tweede plaats van Van Grunsven en Salinero tijdens het CHIO in Rotterdam dit weekend lijken alle twijfels echter verdwenen.

Welke Nederlandse dressuurruiters gaan ook mee naar Londen?

Van Grunsven krijgt in Londen gezelschap van Edward Gal en Adelinde Cornelissen, die door bondscoach Janssen eveneens zijn aangewezen voor de landenwedstrijd. Cornelissen moet tijdens een wedstrijd in Ermelo volgende week nog wel bewijzen dat haar paard Parzival fit genoeg is. De strijd om de vierde plaats in de selectie gaat tussen Imke Schellekens-Bartels en Patrick van der Meer. Een van de twee zal in Londen in actie komen tijdens de individuele wedstrijd.

Wat won Van Grunsven buiten haar drie olympische titels?

Haar erelijst is indrukwekkend. De amazone uit Erp behaalde zilver bij de Spelen van 1996 in Atlanta. Verder werd ze in 1994 en 2006 wereldkampioen en was ze negen keer de beste in de wereldbekerfinale. Ze won ook nog twee individuele Europese titels: in 1999 en 2005.