Nieuwe Griekse premier mist cruciale EU-top

Griekenland wilde deze week opnieuw onderhandelen over de voorwaarden voor financiële hulp.

Athene. De nieuwe Griekse premier Antonis Samaras mist deze week zijn eerste Europese top. Hij moet nog een paar dagen rust houden na zijn oogoperatie van zaterdag.

Ook de beoogde nieuwe minister van Financiën George Zanias laat verstek gaan. Hij werd vrijdag plotseling met buikpijn en duizelingen opgenomen in het ziekenhuis, vlak voordat hij kon worden beëdigd. Griekenland wordt wel op de top vertegenwoordigd.

De Europese leiders komen donderdag en vrijdag samen in Brussel. Griekenland wilde daar opnieuw onderhandelen met de EU en het Internationaal Monetair Fonds over de voorwaarden voor de financiële hulp die het land uit Europa krijgt. Het land wil onder andere meer tijd, tot 2016, om het begrotingstekort terug te brengen naar 3 procent.

Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zijn vrijdag op een minitop in Rome overeengekomen dat er een stimuleringspakket voor de Europese economie moet komen ter waarde van 130 miljard euro. De ontmoeting was ter voorbereiding op de cruciale eurotop. Voorafgaand aan de minitop kwam het IMF met een alarmerend rapport, waarin staat dat de „levensvatbaarheid van de monetaire unie in twijfel wordt getrokken”, omdat „aandelen- en obligatiemarkten in grote delen van de eurozone in acute stress verkeren”. De Europese Centrale Bank moet ingrijpen, vindt het IMF. AP, AFP, Reuters