Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

Nieuw systeem lost storing zelf op

Langdurige stroomstoringen door graafwerkzaamheden, versleten kabels of andere defecten moeten in het centrum van Rotterdam tot het verleden behoren. Vandaag begint daar een proef met een systeem dat zelfstandig storingen oplost. Netwerkbeheerder Stedin noemt dit het eerste ‘zelfherstellende netwerk ter wereld’.

Stedin ligt sinds begin dit jaar onder vuur na vijf grote stroomstoringen in Rotterdam. Bij de grootste, eind januari, werden 50.000 huishoudens getroffen. Afgelopen vrijdag zaten 17.000 huishoudens in Nieuwegein uren zonder stroom.

Het zelfherstellende elektriciteitsnet is volgens een woordvoerder van Stedin een „structurele oplossing”. Het systeem werkt met sensoren die het stroomnet in de gaten houden. Als zo’n sensor een kapotte kabel tegenkomt, wordt de stroom automatisch omgeleid. Dit proces wordt nu nog handmatig uitgevoerd door monteurs. Zij doen er gemiddeld twee uur over om een storing te verhelpen. Op het zelfherstellende net zouden storingen bij de meeste aansluitingen binnen een minuut voorbij moeten zijn.

Als de proef in Rotterdam slaagt, kan het twintig jaar duren voor Stedin dit ook in de rest van haar gebied toepast. „Al onze 21.000 transformatorhuisjes moeten dan met sensoren worden uitgerust. Een enorme klus”, zegt de woordvoerder.

In Nieuwegein was het systeem overigens waardeloos geweest. De stroomuitval werd daar veroorzaakt door een blikseminslag. „Daar kan zelfs een zelfherstellend netwerk niet tegenop”, zegt de woordvoerder. „Tegen natuurgeweld is geen kruid gewassen.”