Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

‘Nee, dit is geen zangwedstrijdje’

Giel Beelen presenteert vanaf vanavond De beste singer-songwriter van Nederland: „Je moet drie gaves hebben: liedjes schrijven, zingen én je publiek overtuigen.”

„Dit is geen zangwedstrijdje als The Voice”, zegt Giel Beelen over zijn tv-programma De beste singer-songwriter van Nederland. „In dat soort karaoke-shows zingen ze alleen maar covers. Het is topentertainment, maar het heeft niets met muziek te maken. Dit is de eerste talentenshow waarin kandidaten hun eigen liedjes mogen zingen.”

Giel Beelen presenteert vanaf vanavond een talentenjacht voor onbekende singer-songwriters.

Singer-songwriter, is dat een man met gitaar die persoonlijke liedjes zingt in de Amerikaanse folktraditie?

„Nee, álle artiesten die zelf liedjes schrijven en zingen zijn singer-songwriters. Michael Jackson was ook een singer-songwriter.”

Dus ze mogen een band meenemen?

„Nee, het gaat erom dat je het in je eentje doet, dat is de lol van het programma. Ze hebben wel allemaal een piano of gitaar. Het had mij wel lollig geleken als er eentje met een drumstel tussen had gezeten, maar wilder dan een ukelele wordt het niet.”

Kregen jullie veel aanmeldingen?

„Honderden, en ik heb ze allemaal beluisterd, nachtenlang, ik dacht dat ik gek werd. Aanvankelijk wilde ik er een stuk of tien selecteren, maar dat ging niet. Ik werd overrompeld door de hoge kwaliteit. Dat is bijzonder want je moet drie gaves hebben: liedjes schrijven, zingen én je publiek overtuigen. Ik dacht: Kut, ik kan toch niet op basis van vage demo’s tien mensen selecteren?”

Zijn het vooral mannen?

„De meesten inzenders zijn mannen, maar de paar vrouwen die meededen, waren wel allemaal goed. Dus de selectie is ongeveer fifty-fifty.”

Vrouwen hebben een realistischer zelfbeeld?

„Dat zou je kunnen concluderen.”

En nu? Spelen voor een jury, een afvalrace, en uiteindelijk een winnaar?

„We hebben geen jury en afvalrondjes. Daarvoor zijn de zangers ook te divers. Je gaat Jacqueline Govaert toch ook niet met Tim Knol vergelijken. In de eerste aflevering zit een kleinkunsterig meisje, maar ook de Nederlandse Jason Mraz.

„Eerst komen er drie afleveringen met de dertig geselecteerde zangers. Daarna gaan we door met zes zangers, die ieder een eigen aflevering krijgen. Ze krijgen opdrachten als: ‘schrijf een ode aan je held’. De zangers krijgen artiesten die ze helpen bij het schrijven: Tim Knol, Waylon, Alain Clark, Boudewijn de Groot en schrijver Herman Brusselmans.”

Krijgt de winnaar een platencontract of een zak met geld?

„Nee, daar heb je toch niks aan. Veel beter: ze gaan de zomer van hun leven beleven. Wat we ze aanbieden, is onbetaalbaar: dat ik ze ga draaien. Ze krijgen airplay, publiek.”

Kende u de zangers al?

„De meesten zijn onbekend. Die hebben hoogstens op de hoek van de straat gespeeld. Dat is wel bijzonder want er zitten echt juweeltjes bij, niet normaal. Die gaan we de komende jaren nog tegenkomen. In de eerste aflevering zit een meisje dat zei: ‘Ik heb nog nooit voor zo’n groot publiek opgetreden’. En we waren met zijn tienen.”

De beste singer-songwriter van Nederland Ned. 3, 20.30-21.30 uur