Nationale politie opgedeeld in 10 regio’s en 43 districten

De oprichting van een nationale politie moet zorgen voor een kostenbesparing van 230 miljoen euro. Foto Hollandse Hoogte / Kick Smeets

De nationale politie gaat bestaan uit 10 regio’s, 43 districten en 168 basisteams. Dat staat in de plannen die demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vandaag naar de Eerste Kamer stuurde.

Ieder basisteam bestaat uit ongeveer zestig tot tweehonderd voltijdbanen, meldt persbureau Novum. Zij gaan over een wijk van een grote stad of meerdere kleine gemeenten. Zogeheten flexteams kunnen de basisteams aanvullen als er gebrek aan mankracht dreigt.

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag krijgen ieder hun eigen regio, de provincies Friesland, Groningen en Drenthe vormen samen een regio. Den Haag heeft de meeste districten (zeven) en basisteams (29), Oost-Brabant met drie districten en negen basisteams de minste.

Oprichting nationale politie moet 230 miljoen besparen

Opstelten wil dat er in de loop van dit jaar één nationale politieorganisatie komt. Nu is de politie nog georganiseerd in 26 korpsen. Daarvoor in de plaats komt een organisatie die bestaat uit regionale eenheden. De vorming van de nationale politie moet leiden tot besparingen oplopend tot 230 miljoen euro.

De invoering van de nieuwe politiewet die de nieuwe structuur mogelijk maakt is al een keer uitgesteld. Als het aan Opstelten had gelegen was de nationale politie afgelopen januari al van start gegaan. De Tweede Kamer heeft de nieuwe politiewet al aangenomen, maar het wetsvoorstel moet ook nog de Eerste Kamer.

Ook de burgemeesters, officieren van jusitie en anderepartijen zoals de vakbonden gaan zich nog buigen over het concept-plan dat Opstelten vandaag openbaar maakte.