Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Moody’s verlaagt vandaag nog rating alle Spaanse banken’

Nadat Spanje vandaag noodhulp aanvroeg teneinde de banken te herkapitaliseren, verlaagt Moody’s vandaag de rating van al die banken. Dat beweren althans twee bronnen uit de financiële wereld tegenover Reuters. De downgrade wordt binnen enkele uren vanmiddag verwacht.

Een handelaar op de beurs in Madrid aanschouwt de vrije val na de vorige downgrade van Moody's. foto Reuters / Andrea Comas

Nadat Spanje vandaag noodhulp aanvroeg teneinde de banken te herkapitaliseren, verlaagt Moody’s vandaag de rating van al die banken. Dat beweren althans twee bronnen uit de financiële wereld tegenover Reuters. De downgrade wordt binnen enkele uren vanmiddag verwacht.

Het terugbrengen van de kredietwaardigheid is een reactie op het afwaarderen van de Spaanse staatsleningen twee weken geleden. Toen was het ook al Moody’s dat de rating terugschroefde van A3 naar Baa3. Oorzaak daarvan was dan weer het beroep dat Spanje enkele dagen daarvoor deed op financiële steun vanuit de eurozone.

Volgens Reuters zijn de banken reeds geïnformeerd over de op handen zijnde verlaging van hun rating. Alle ogen zullen hierna gericht zijn op de beurzen. Na de downgrade door Moody’s van twee weken geleden steeg de rente die Spanje moet betalen op leningen om de eigen staatsschuld terug te dringen naar een recordhoogte.