Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Marianne Vos is vol vertrouwen voor Spelen

Annemiek van Vleuten heeft in Kerkrade voor het eerst in haar carrière de nationale vrouwentitel gewonnen. Na een fraaie solo werd de Raborenster zaterdag in de slotfase ingehaald door haar ploeggenoot Marianne Vos. Vervolgens reed Van Vleuten opnieuw solo naar de zege. „We hadden afgesproken om er een wedstrijd van te maken”, zei Van Vleuten na afloop in het rennershotel. „Al is het leuker om een concurrent eraf te rijden dan te winnen van een ploeggenoot.”

Vos treurde niet om haar tweede plaats. De vijfvoudig nationaal kampioene telde na haar sleutelbeenbreuk van eind mei vooral haar zegeningen. Veel sneller dan gedacht zat ze na haar blessure weer op de fiets. In haar eerste wedstrijd was Vos samen met Van Vleuten alweer veruit de sterkste op het zware NK-parcours in Limburg. Haar ploeggenoot mocht gerust winnen. Vos hoeft niet langer te twijfelen: ze staat eind juli in haar beste vorm aan de start op de olympische wegwedstrijd in Londen, waar topfavoriet is.

„Natuurlijk maak je jezelf wel zorgen na zo’n sleutelbeenbreuk”, vertelde Vos zaterdagavond na het NK. „Mijn eerste reactie was dat het geen breuk kon zijn, maar de foto’s logen niet. Je hoort dat er zes weken voor het herstel staat. Dat is lang, maar het werd al snel vier weken. Uiteindelijk kon ik na twee weken voor het eerst buiten fietsen. Het ging boven verwachting en dan geeft dat juist een goed gevoel.”

Misschien blijkt de extra zelfs wel een voordeel in Londen. „Het hoeft niet verkeerd uit te pakken. Ik ben ook niet bang voor een terugslag. Ik heb in de winter een goede basis gelegd en ook in mei heb ik goed getraind.”

Na tien dagen trainingskamp op Mallorca ging Vos bij de NK direct in de aanval. „De explosiviteit moest er even goed ingebracht worden”, verklaarde ze haar aanvalslust.

Vos’ volgende wedstrijd is de Ronde van Italië, die ze vorig jaar won. „Daar wil ik meekoersen, de uitslag is niet belangrijk.” De Tour du Limousin is daarna haar laatste wedstrijd voor de Spelen, waar ze naast de wegwedstrijd ook uitkomt in de tijdrit.