Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Kortkolom sport

Armstrong wil inzage belastende verklaring

Rotterdam. Lance Armstrong vindt dat hij van de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA geen eerlijke kans krijgt zichzelf te verdedigen. Dat heeft de zevenvoudig Tourwinnaar via zijn advocaten laten weten. Armstrong is vooral verontwaardigd dat hij de bewijsstukken met belastende verklaringen niet mag inzien. Het USADA denkt bewijzen in handen te hebben dat de oud-wielrenner zich tijdens zijn carrière schuldig heeft gemaakt aan het gebruik van epo, testosteron, groeihormonen en het ondergaan van bloedtransfusies. Als Armstrong schuldig wordt bevonden, kan hij zijn Tourzeges kwijtraken. De zaak stoelt voor een groot deel op de anonieme getuigenissen van onder meer tien (oud-)wielrenners. Het USADA wil hun identiteit niet vrijgeven om ze te beschermen tegen intimidaties. „Deze zaak is een schending van alle aspecten van een eerlijk proces”, stellen de juristen van Armstrong. (NRC)

Formule 1: Alonso wint tweede race dit seizoen

ROTTERDAM. Fernando Alonso heeft gisteren zijn tweede seizoenszege behaald in de Formule 1. De Spaanse coureur van Ferrari was de sterkste in de Grand Prix van Europa. Op het stratencircuit van Valencia finishte Kimi Räikkönen (Lotus) als tweede, gevolgd door routinier Michael Schumacher (Mercedes), die voor het eerst sinds 2006 op het podium stond. Alonso is de eerste coureur die dit seizoen twee races heeft gewonnen. Door zijn zege neemt Alonso de leiding in het WK-klassement over van Lewis Hamilton. Mark Webber (Red Bull) staat tweede, op twintig punten van Alonso. (Novum)

Hockeyers vlak voor OS onderuit in Duitsland

Rotterdam. De Nederlandse hockeyers hebben gisteren het vierlandentoernooi in Düsseldorf afgesloten met een 3-2 nederlaag tegen gastland Duitsland. Het was de laatste grote test voor de Olympische Spelen in Londen voor de Nederlandse ploeg onder leiding van bondscoach Paul van Ass. Nederland, dat een 2-0 voorsprong verspeelde, werd vooral na rust weggespeeld door Duitsland, dat het toernooi won. Nederland eindigde als vierde. Het won vrijdag van België en verloor zaterdag van Spanje. (NRC)

Ferrer oppermachtig in tennisfinale Rosmalen

Rotterdam. David Ferrer heeft zaterdag het grastoernooi in Rosmalen gewonnen. De als eerste geplaatste Spanjaard versloeg de Duitse qualifier Philipp Petzschner met 6-3 en 6-4. Ferrer won vier jaar geleden ook in Rosmalen. In het Engelse Eastbourne ging de zege naar de Amerikaan Andy Roddick. De voormalige nummer één van de wereld won in de finale van de Italiaan Andreas Seppi met 6-3 en 6-2. (NRC)

Eaton verbetert elf jaar oude record tienkamp

Rotterdam. Ashton Eaton heeft het wereldrecord op de tienkamp verbeterd. De Amerikaan (24) kwam bij de olympische kwalificatiewedstrijden in Eugene (Oregon) tot een puntenaantal van 9.039. Het oude record stond op naam van de Tsjech Roman Sebrle, die in 2001 in Gotzis tot 9.026 punten kwam. (NRC)

Oud-dopingzondaar Gatlin terug op Spelen

EUGENE. De Amerikaanse atleet Justin Gatlin heeft zich vannacht in een toptijd geplaatst voor de Olympische Spelen in Londen. Bij de Amerikaanse kwalificatiewedstrijd won hij met overmacht de 100 meter in een tijd van 9.80 seconden. Gatlin won goud op de 100 meter op de Spelen in 2004. Van 2006 tot 2010 was hij geschorst voor dopinggebruik. (AP)