Kortkolom buitenland

Liberia gaat Ivorianen aan Abidjan uitleveren

Zwedru. Liberia gaat 41 Ivorianen uitleveren aan Ivoorkust. Ze worden beschuldigd van betrokkenheid bij de korte burgeroorlog die vorig jaar uitbrak in hun thuisland na de omstreden presidentsverkiezingen. Het besluit volgt op toenemende druk op Liberia van de Ivoriaanse regering en mensenrechtenorganisaties om een einde te maken aan aanvallen in het Ivoriaanse grensgebied met Liberia. Die aanvallen zouden het werk zijn van aanhangers van de voormalige Ivoriaanse president Laurent Gbagbo en Liberiaanse huurlingen. Daarbij zijn deze maand achttien mensen, onder wie zeven VN-militairen, omgekomen. (Reuters)

Israël dreigt: hardere actie in Gazastrook

Jeruzalem. De Israëlische premier Netanyahu heeft gisteren gedreigd „nog harder” op te treden tegen de raketaanvallen vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël. De moslimfundamentalistische machthebber in de Gazastrook, Hamas, heeft zich bereid verklaard opnieuw een staakt-het-vuren met Israël in acht te nemen op voorwaarde dat het Israëlische leger dat ook doet. Sinds vorige week maandag zijn 155 raketten en granaten in Israël terechtgekomen, waarbij vijf Israëliërs zijn gewond, terwijl bij Israëlische vergeldingsaanvallen 15 Palestijnen zijn gedood en tientallen gewond.

Bijen vallen tientallen Thaise monniken aan

Bangkok. Tientallen boeddhistische monniken zijn dit weekeinde in een Thais ziekenhuis beland nadat ze waren aangevallen door een zwerm bijen. De monniken waren bezig de Chedi Luang-tempel in het noorden van Thailand schoon te maken, toen de bijen aanvielen. Volgens het dagblad The Bangkok Post moesten in totaal 70 monniken, hoofdzakelijk novieten, in het ziekenhuis worden behandeld. Negentien van hen verkeerden in kritieke toestand. Een bijensteek is doorgaans niet gevaarlijk voor mensen maar bij veel steken tegelijk ligt dat anders. Volgens de abt van het klooster waren de bijen afkomstig van korven die bij de tempel worden gehouden. (BBC)