Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Kortkolom binnenland

Staat gedaagd om niet ontpolderen Hedwige

Rotterdam. Het kabinet moet vóór 1 september besluiten om 600 hectare grond bij de Westerschelde te ontpolderen, waarvan 300 hectare Hedwigepolder. Dat heeft Vogelbescherming Nederland vandaag geëist in een rechtszaak die de organisatie heeft aangespannen. „Na het jarenlang niet nakomen van afspraken en het lanceren van inferieure alternatieve plannen door staatssecretaris Bleker is Vogelbescherming Nederland het traineren van het natuurherstel in de Westerschelde door de Nederlandse Staat zat”, aldus de natuurorganisatie. Onlangs besloot zowel de Vlaamse regering als de Europese Commissie juridische procedures te beginnen tegen Nederland. (NRC)

Klokkenluider defensie zelf niet door screening

Rotterdam. Veertig medewerkers van Defensie die voor het departement in het buitenland werken, hebben niet de daarvoor benodigde veiligheidsverklaring, zo meldt de NOS. De omroep heeft een lijst met de namen en functies van deze mensen in handen. Militairen die op ambassades of in Brussel werken, dienen een screening te doorstaan omdat zij inzage hebben in geheime stukken. De man die de kwestie aan de NOS meldde, is volgens de omroep nu zelf op een zijspoor gezet. Hij zou voor Defensie naar Brazilië gaan, maar krijgt daarvoor niet de verklaring die hij nodig heeft. (NRC)

Gynaecoloog vervolgd om medische misser

Alkmaar. Het Openbaar Ministerie in Alkmaar vervolgt een gynaecoloog van het Westfries Gasthuis in Hoorn voor fouten tijdens een bevalling in mei 2009. Hij wordt verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan de moeder en dood door schuld van haar baby, zo liet een woordvoerder in het weekend weten. De man had afspraken gemaakt dat er zou worden ingegrepen met een keizersnede als de bevalling te lang zou duren. Dat is niet gebeurd. Ook liet hij de moeder, een risicopatiënte, na de bevalling achter zonder duidelijke opdracht aan de verloskundige. De baby overleed twee dagen na de bevalling. (Novum)

Moslimpartij NMP heft zichzelf op

Rotterdam. De twee bestuursleden van de Nederlandse Moslimpartij (NMP) hebben hun bestuurslidmaatschap neergelegd. Jacques Visker en Henny Kreeft zijn tot de conclusie gekomen dat er op dit moment geen plaats is in de landelijke politiek voor een partij die gebaseerd is op de islam. Met hun vertrek valt het doek voor de partij, liet Kreeft gisteravond weten. (Novum)