Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Koop een goede camera - of een mooi fotoboek

Een van de belangrijkste benodigdheden op vakantie is de camera. Want foto’s zijn onlosmakelijk verbonden met vakantie. Ze dienen vele doelen. Zo zijn ze niet langer alleen een herinnering voor later, opgeplakt in genummerde fotoboeken. Ze zijn een statussymbool, op sociale media als Facebook en Twitter. Vakantiefoto’s horen uit te stralen dat je bereisd bent, een heuse wereldburger. En ze moeten vooral laten zien dat het leuk was (‘genieten!’). Maar hoe maak je foto’s die boven het gemiddelde aanbod uitstijgen?

1Zoek naar kwetsbaarheid – niet naar perfectie. Degelijke portretfoto’s zijn ronduit saai: jij of je kind staat netjes in het midden gekaderd, gekruiste armen, plastieken glimlach, hemd in de broek. Maar weet: saaie groepsfoto’s zorgen voor saaie herinneringen. Het meeste plezier beleef je later aan foto’s van een boze partner, een huilende dochter of oma die naast haar stoel gaat zitten. Stimuleer voorzichtig zulke momenten – en vergeet ze vooral niet te fotograferen. Leg je reisgenoten uit dat het om de foto’s te doen is. Zorg voor ruzie in de groep; men zal je er later dankbaar voor zijn.

2Een goede camera. Dat klinkt logisch maar is o zo achterhaald. Bijna iedereen heeft een mobiele telefoon met een camera. De kwaliteit van dat cameraatje is vaak doorslaggevend bij de koop. Immers, je hebt je telefoon, pardon camera, steeds bij de hand. Bovendien hebben de meeste smartphones een functionaliteit die ervoor zorgt dat je makkelijk portretten van jezelf kunt maken. Hoef je ook niet langer wildvreemden aan te spreken met het verzoek een fotootje van je te maken bij de Eiffeltoren.

Wil je toch een camera aanschaffen, let dan op het gewicht en vooral op de kwaliteit en de mogelijkheden van de lenzen. Citytrippers zijn gebaat bij een stevige groothoeklens, voor als je diezelfde Eiffeltoren volledig op de foto wilt hebben zonder dat je daarvoor heel Parijs, achterwaarts dan nog, moet doorlopen.

3Mijd de zon! Zonlicht zorgt voor dichtgeknepen ogen, overbelichte foto’s en harde schaduwen. De ochtend- en avonduren zijn ideaal om te fotograferen. Het spel van licht en schaduw is dan subtieler. Pas dus je reisschema aan. Slaap overdag, leef ’s nachts en bij ochtenddauw.

Of ga naar Schotland. Foto’s zijn vaak zoveel mooier met bewolking. De mooiste flits is nog steeds die van een bliksem. En weet, er bestaat geen dapperder fotograaf dan een stormfotograaf. Daarbij, niets is zo schattig als jezelf natgeregend op de foto. Jouw knuffelgehalte bereikt ongekende hoogten.

4Fotografie is topsport. Foto’s zijn spannender als je even door de knieën buigt of vanaf een hoog standpunt fotografeert. De kwaliteit is rechtevenredig met je inzet. Ga op zoek naar de meest originele hoek, ren achter de verklede fietser aan om die ene gekke foto te maken, klim al die trappen naar de bovenste verdieping op om je zo te onderscheiden van de rest. Zorg in dat geval voor comfortabele kleding en passende schoenen. Of beter nog, probeer vooral iemand anders van je gezelschap tot fotograaf te bombarderen. Geef hem of haar de nodige tijd en ruimte en ga geduldig en dankbaar op een leuk terrasje zitten.

5Neem vakantie. Het is de enige onontbeerlijke voorwaarde voor prachtige vakantiefoto’s. Ga op reis, maak een onvergetelijke trip. Vakantie is niet enkel een recht – het is een plicht! Zwerf door de eigen streek, kampeer bij de boer, bereis Europa, ontdek de wereld. En weet: van de meeste plekken bestaan prachtige reisgidsen en fotoboeken. Koop zo’n boek. Dat is zoveel relaxter dan zelf fotograferen, zoveel mooier vaak. Geniet ervan, blader ze door met één hand, in de andere hand onderwijl een glas wijn. Fijne vakantie!