Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

Klaas-Jan, de moordenaar

NRC Weekend kwam zaterdag met opmerkelijk Oranje-nieuws: Klaas-Jan Huntelaar blijkt zich tijdens het Europees Kampioenschap voetbal onmogelijk te hebben gedragen, en had volgens ingewijden uit de spelersgroep gezet moeten worden. Klaas-Jan probeerde na de verloren wedstrijd tegen Denemarken een basisplaats af te dwingen, iets wat bij de andere spelers totaal verkeerd is gevallen. Zij zouden hem totaal zat zijn.

Ik viel van mijn kruk. En van mijn geloof. Ik zat de afgelopen maanden namelijk keihard in het Huntelaar-kamp. Ik snapte heus wel dat Van Persie een betere voetballer is, maar ik wilde resultaat zien en koos daarom voor de eagere Huntelaar.

Klaas-Jan, man van het volk. Klaas-Jan, zo’n jongen die tussen de middag waarschijnlijk boterhammen met leverworst eet. Zo’n jongen van wie je denkt dat hij gewoon wil voetballen, en verder niet te veel zal mekkeren over de randverschijnselen. Zijn grootste hobby is vissen.

Dat zegt al genoeg.

Maar wat zat ik ernaast. Klaas-Jan blijkt nogal kapsones te hebben gekregen. Iedereen werd kennelijk gillend gek van onze goalgetter uit Hummelo. Ik ben totaal van mijn à propos. Het voelt een beetje alsof ik een detective heb zitten kijken, en de moord uiteindelijk gepleegd blijkt door het personage dat ik het meest heb vertrouwd.

Zo ging het namelijk altijd bij Baantjer. Als er weer eens iemand was omgelegd (bijvoorbeeld een duivenmelker, gespeeld door René Froger) en De Cock en Vledder ter plaatse waren om de zaak tot op de bodem uit te zoeken, dan was er altijd één personage dat de mannen aan alle kanten bijstond, koffie zette en informatie gaf. Dat kon een aardige buurman zijn, of de vrouw van het slachtoffer. Wij, de argeloze kijkers, moesten dan denken dat dit personage totaal onschuldig was, maar uiteindelijk bleek hij of zij juist degene te zijn geweest die met een nagelschaartje het slachtoffer had neergestoken. Waar mevrouw De Cock, zittend aan de keukentafel, aan het einde van de aflevering dan schande van sprak. Die Nada van Nie! Had die nou René Froger neergeslagen met een duivenvoederbakje? Wat afschuwelijk!

Ik voel mij thans nogal een mevrouw de Cock. Wat? Is Klaas-Jan Huntelaar de onruststoker? Zorgde hij voor de slechte sfeer in de groep? Mijn Klaas-Jan Huntelaar? Met zijn hengel en zijn karpers?

De geruchten zijn sterk, dus ik heb alle reden om ze te geloven. Maar het valt mij zwaar. Ik voel me zo’n sukkel. Dat ik dat niet al die tijd al zag. Ik heb in mijn leven zo veel detectives gezien. En nog herken ik de moordenaar niet.