Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Film

Kijktips

Film

Fontane Effi Briest (R.W. Fassbinder, 1974, BRD).

Verfilming van het meesterwerk van Theodor Fontane uit 1895. Fassbinder maakt van Effi (die op haar zeventiende gedwongen wordt met een twintig jaar oudere baron te trouwen en haar geluk zoekt in het bed van een majoor) geen slachtoffer maar iemand die haar eigen lot wil bepalen. Dat loopt melodramatisch slecht af.Arte, 20.15-22.30u.

Informatief

Michael Jackson: This is it.

Concertreconstructie van de repetities van Michael Jackson voor zijn serie concerten in de O2 in Londen, 2009. De ruim tien filmpjes die werden gemaakt voor de concerten vormen een welkome breuk in de soms monotone repetities: Jackson die in een film noir wordt verleid door Rita Hayworth en beschoten door Humphrey Bogart in ‘Smooth Criminal’, zombies die uit graven kruipen voor de groepsdans in ‘Thriller’. Gelukkig is Jackson daar niet als zombie opgemaakt; dan was het luguber geworden. De moonwalk doet hij maar eenmaal, haast terloops. En in sommige uitdossingen, zoals de spiegelende zonnebril en smoking met opgevulde schouders, heeft de King of Pop iets van een vampier. Maar dansen kon hij nog, en zingen ook. RTL8, 20.30-22.30u.

Masterclass dirigeren: De maestro’s van het Concertgebouworkest.

De komende weken besteedt de AVRO aandacht aan het vak dirigeren. In deze eerste uitzending orkestmusici en muziekkenners aan de hand van fragmenten over een aantal grote dirigenten die voor het Concertgebouworkest hebben gestaan. Ned.2, 23.25-00.10u.

Amusement

Shaun the Sheep.

Animatieserie over een bijdehand schaap. Twee eenden die onder het roet zitten, worden aangezien voor zeldzame Afrikaanse zebra-eenden. Boer ruikt geld, maar Shaun gaat de fraudeur ontmaskeren. BBC 2, 18.40-18.50u.