Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kabinet ondertekent omstreden ACTA-verdrag niet

Demonstranten tijdens een protest tegen ACTA in Brussel, 9 juni 2012.
Demonstranten tijdens een protest tegen ACTA in Brussel, 9 juni 2012. Foto Reuters / Laurent Dubrule

Het Kabinet zal het ACTA-verdrag niet ondertekenen en ratificeren, wat het Europees Parlement ook besluit. Dat schrijven demissionair staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven en demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tweede Kamer tegen ACTA

In mei nam de Tweede Kamer twee moties aan tegen ratificatie en ondertekening van het omstreden ACTA-verdrag. Daarin stond onder meer dat ACTA ruimte laat voor “onbedoelde interpretaties met negatieve gevolgen”. Het Kabinet legt de moties niet naast zich neer. Wel zou een volgend Kabinet anders kunnen besluiten, zo blijkt uit de brief:

“De regering heeft het standpunt ingenomen niet tot ondertekening over te gaan tot onomstotelijk vaststaat dat het verdrag in lijn is met de grondrechten.”

De Europese Commissie heeft het Hof gevraagd een oordeel te vellen over de grondwettelijkheid van ACTA, nadat verschillende landen zich kritisch over het verdrag hadden uitgelaten. Dat oordeel wordt pas over ruim een jaar verwacht. De plenaire stemming van het Europees Parlement staat over een week al op de planning, op woensdag 4 juli.

Commissies verwerpen ACTA

Vorige week bleek dat de Internationale Handelscommissie het verdrag met een meerderheid verwerpt. Dat lijkt erop te wijzen dat het Parlement dit ook zal doen. Eerder stemden al vier andere adviescommissies tegen. ACTA-rapporteur David Martin adviseerde het Parlement tegen te stemmen. Eurocommissaris Neelie Kroes, met de portefeuille ICT en Telecommunicatie, zei op een conferentie te verwachten dat ACTA het niet zal halen wegens de massale protesten.

ACTA, het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, is een internationaal handelsverdrag dat auteursrechten op het internet wil beschermen. Het verdrag is omstreden omdat gevreesd wordt dat het de internetvrijheid en het recht op privacy aantast. Door het verdrag zou het internet verder kunnen worden gecontroleerd en individuele internetters worden aangepakt. De onderhandelingen voor ACTA vonden grotendeels achter gesloten deuren plaats.

In aanloop naar de stemming van het Parlement is in verschillende Europese steden gedemonstreerd tegen ACTA, ook in Amsterdam: