Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Je zit met jezelf opgescheept

Nederland, Amsterdam, 23 juni 2012 De winnaar van de Buma Toonzetters Prijs 2012 is Andys Skordis (1983) met het werk The deeper you go…the deeper you go…the deeper you go…deeper you go…you go…you? Zaterdagavond 23 juni ontving deze in Nederland woonachtige componist van Cypriotische afkomst de prijs ter waarde van € 10.000,- uit handen van Buma Cultuur directeur Frank Helmink. De internationale vakjury, onder voorzitterschap van dirigent Lucas Vis, kwalificeerde het werk als beste Nederlandse compositie van het vorige seizoen. De prijs is uitgereikt tijdens de vijfde editie van Toonzetters in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Foto: Thomas Bokeloh
Nederland, Amsterdam, 23 juni 2012 De winnaar van de Buma Toonzetters Prijs 2012 is Andys Skordis (1983) met het werk The deeper you go…the deeper you go…the deeper you go…deeper you go…you go…you? Zaterdagavond 23 juni ontving deze in Nederland woonachtige componist van Cypriotische afkomst de prijs ter waarde van € 10.000,- uit handen van Buma Cultuur directeur Frank Helmink. De internationale vakjury, onder voorzitterschap van dirigent Lucas Vis, kwalificeerde het werk als beste Nederlandse compositie van het vorige seizoen. De prijs is uitgereikt tijdens de vijfde editie van Toonzetters in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Foto: Thomas Bokeloh

„Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met een identiteitscrisis. Een musicus dus ook. Je kunt dan gaan reizen, proberen jezelf te vinden. Maar uiteindelijk zit je gewoon met jezelf opgescheept. Dáárachter te komen, kan best beangstigend zijn.”

De Cypriotische componist Andys Skordis (1983) won zaterdagavond de Buma Toonzetters Prijs 2012, de prijs voor de beste nieuwe compositie die vorig seizoen in Nederland te horen was. De titel van het werk: The deeper you go... the deeper you go... the deeper you go... deeper you go... you go... you? Het ensemblewerk begint fluisterend zacht, om via een spookachtige processie in een kakofonie te culmineren.

„Mijn leraar Richard Ayres werd ook genomineerd. Dat ik van hem heb gewonnen, beschouw ik niet als een overwinning. Ik had geen enkele hoop te winnen, gezien het grote aantal genomineerden van naam en faam.

„Het stuk schreef ik vorig jaar, als afscheid van het Amsterdamse conservatorium. Ik beschikte over onder meer vijf klarinetten, vijf trombones en een paar zangers. Ik kwam op het idee de groep als één persoon te zien die voor vijf spiegels staat. Ik schreef het vanuit mijn onbewuste en wilde diep in mijzelf graven, kijken wat er zou gebeuren. Het leidde tot een sensationeel inzicht: ik ben nu eenmaal wie ik ben, er is geen dieper inzicht.

„Als gitarist speel ik in het bandje Brain masturbation. We spelen geïmproviseerde muziek, wat ook een manier is om je muzikale identiteit te ontdekken. Veel van mijn composities dragen titels met een vraagteken. Want je kunt suggereren, maar geen echte antwoorden geven.”

Floris Don

Terugluisteren: www.radio4.nl