Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Isolement dreigt voor Paraguay

Een golf van internationale kritiek treft Paraguay, na de afzetting van president Fernando Lugo. Maar in de hoofdstad Asunción was het rustig op straat.

Paraguay dreigt in een politiek isolement te raken door de afzetting van president Lugo, vrijdag door de Senaat. Het regionale handelsblok Mercosur heeft Paraguay uitgesloten van een top, deze week in Argentinië. Zeven landen in de regio hebben uit protest hun ambassadeur uit Asunción teruggetrokken.

Omdat het Zuid-Amerikaanse land geen eigen toegang tot de zee heeft, is het voor zijn handel sterk van zijn buurlanden afhankelijk. De scherpe kritiek van vooral Brazilië, en Argentinië kan het daarom niet negeren.

De Venezolaanse president Chávez zet de olieleveranties aan Paraguay stop. En de nieuwe president, Federico Franco, is door veel landen in de regio niet erkend. Franco was vicepresident onder Lugo, maar ook diens rivaal.

Lugo leek zich aanvankelijk neer te leggen bij de gedwongen beëindiging van zijn presidentschap, dat anders tot augustus volgend jaar zou lopen. Donderdag beval het Huis van Afgevaardigden met overweldigende meerderheid (73-1) zijn afzetting aan, vrijdag ging de Senaat daar in een kort afzettingsproces meteen toe over: 39 senatoren stemden voor, vier tegen, twee onthielden zich.

Lugo, een voormalige linkse bisschop, zou chaos is het land hebben veroorzaakt door zijn zwakke reactie op een uit de hand gelopen ontruiming van bezet land, waarbij elf landloze boeren en zes agenten omkwamen. Toen hij in 2008 werd gekozen met de belofte te zullen opkomen voor de armen, verloor daarmee voor het eerst in 61 jaar de rechtse Colorado-partij de macht.

Zondagochtend verscheen Lugo onverwacht op televisie. Hij noemde zijn afzetting „een parlementaire coup”. „Ik zal niet met (president) Franco’s regering samenwerken, ze heeft geen legitimiteit.” Twee van zijn ministers hebben aangekondigd een schaduwregering op te zetten.

Critici van de afzetting zeggen dat deze weliswaar volgens de letter, maar niet volgens de geest van de grondwet is verlopen. De andere drie leden van Mercosur (Brazilië, Argentinië en Uruguay) veroordelen het feit dat het afzettingsproces in de Senaat slechts vijf uur duurde, waardoor Lugo onvoldoende tijd had zich te verdedigen. De Verenigd Staten hebben opgeroepen tot kalmte, maar hebben nog niet laten blijken of ze de regering van president Franco zullen erkennen.

De linkse leiders van landen als Argentinië en Brazilië voelden politieke verwantschap met Lugo. Maar ook landen waar geen linkse regering is, zoals Colombia en Chili, veroordeelden de gang van zaken.

In het doorgaans rustige Asunción waren vrijdagavond en zaterdag demonstraties van Lugo-aanhangers, maar gisteren was het weer rustig. (AP, Reuters, AFP)