Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Informatie mogelijke kindermoord verzwegen

Informatie over de mogelijke moord in de jaren 50 op 34 zwakzinnige kinderen in het katholieke gesticht Sint Joseph is in 1990 niet naar buiten gebracht.

De twee auteurs van een gedenkboek bij het 80-jarig bestaan van Sint Joseph waren destijds in het archief van het bisdom Roermond informatie tegengekomen over de mysterieuze dood van de kinderen, waarvoor een broeder verantwoordelijk zou zijn. De door Sint Joseph ingehuurde auteurs hielden de gegevens echter achter omdat ze „niet bewezen” waren, zegt Phil Janssen uit Venlo die het boek schreef met Adri Gorissen, journalist van Dagblad De Limburger. Ze meldden het wel aan de directie, aldus Janssen. Die deed er niets mee.

Eind deze week presenteert het OM het resultaat van onderzoek naar het hoge sterftecijfer in Sint Joseph. Het onderzoek volgde op een melding door de commissie-Deetman, die informatie over de dood van 34 kinderen had aangetroffen in archiefstukken van het bisdom.

De auteurs van het gedenkboek beschikten in 1990 over dezelfde stukken. Zo maakte de Arbeidsinspectie in 1958 melding van mogelijke moorden. Volgens oud-medewerkers van Sint Joseph was de inmiddels overleden broeder Andreas verantwoordelijk voor het hoge sterftecijfer.