Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Hoogleraar Erasmus verdacht van wetenschapsfraude

Dirk Smeesters is sinds 2010 hoogleraar Consumentengedrag en Samenleving aan de Rotterdam School of Management.
Dirk Smeesters is sinds 2010 hoogleraar Consumentengedrag en Samenleving aan de Rotterdam School of Management. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Opnieuw wordt een hoogleraar aan de Erasmus Universiteit verdacht van wetenschapsfraude. Het gaat om de van oorsprong Vlaamse hoogleraar consumentengedrag Dirk Smeesters aan de Rotterdam School of Management, onderdeel van de universiteit.

Een integriteitscommissie die maandenlang onderzoek heeft gedaan naar de hoogleraar, presenteert vanmorgen om tien uur zijn rapport. Dit heeft een woordvoerder van de universiteit gisteravond bevestigd. Ze wilde verder geen informatie verstrekken: “Eerst moet het rapport worden geanonimiseerd om te voorkomen dat co-auteurs die niets te verwijten valt worden beschadigd.”

Update 10.40 uur: Hoogleraar consumentengedrag Dirk Smeesters van de Erasmus Universiteit heeft ontslag genomen. Twee van zijn artikelen worden teruggetrokken uit wetenschappelijke tijdschriften.

Gespecialiseerd in onderzoek naar onbewuste beweegredenen

Smeesters, van origine psycholoog, promoveerde in 2003 aan de universiteit van Leuven. Daarna werkte hij als wetenschappelijk onderzoeker aan de Tilburgse universiteit, bij de vakgroep marketing. Daar werkte in deeltijd ook hoogleraar Diederik Stapel, van wie inmiddels grootschalige fraude bekend is. De twee werkten niet samen. In 2007 stapte hij over naar de Rotterdam School of Management, waar hij in 2011 hoogleraar werd.

Marketingdeskundige Smeesters haalde eerder dit jaar de populaire media met zijn onderzoek, dat aantoonde dat mensen met slordige bureaus efficiënter werken. Eerder publiceerde hij een onderzoek waaruit bleek dat mensen die aan de dood denken meer snoepen. Dit onderzoek kreeg veel aandacht in de Verenigde Staten, waarin na 9/11 vergelijkbare gedragingen waren waargenomen. In de discussie over de rol van reclame in het ontstaan van eetstoornissen, speelde hij ook een belangrijke rol met zijn onderzoek dat uitwees dat een bedrijf beter kan adverteren met niet al te dunne fotomodellen.

Smeesters is namelijk gespecialiseerd in het onderzoek naar de vaak onbewuste beweegredenen van het gedrag van mensen en in het bijzonder consumenten.

“Ik ben vooral geïnteresseerd in de redenen waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen: hoe werken al die bijzondere mechanismen die gedrag veroorzaken. Dit komt terug in al mijn werk als psycholoog en in mijn werk als onderzoeker naar consumentengedrag.” - Smeesters in 2008 op de website van Erasmus Resarch Institute of Management (ERIM).

De universiteit heeft de webpagina van de hoogleraar inmiddels van de site verwijderd. Rector magnificus H.G. Schmidt zou vanmorgen een toelichting geven.