Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Het gedonder bij KPN gaat serieus beginnen

Verlamming is voorlopig het lot van de leiding van KPN. De geslaagde ‘coup’ van het Mexicaanse mobiele telefoonbedrijf América Móvil betekent dat er nu drie kampen zijn: de top van KPN die het Mexicaanse bod van de hand wees, de nieuwe Mexicaanse kernaandeelhouder (28 procent) en de andere beleggers (samen de meerderheid).

América Móvil bezat afgelopen donderdag al bijna 21 procent van de aandelen en zal zijn aandelenbelang in KPN de komende dagen rap kunnen uitbreiden naar de beoogde 28 procent. De Mexicanen konden de KPN-aandelen de afgelopen dagen goedkoper op de beurs krijgen dan in het overnamebod (8 euro per aandeel) dat zij vier weken geleden lanceerden.

Woensdag loopt hun bod af op de maximaal 28 procent die zij willen hebben. Vervolgens kan multimiljardair Carlos Slim, Américan Móvils sterke man, de top van KPN nog eens om de oren slaan met de vlucht van diens eigen beleggers. Kijk eens: ik bezit al 28 procent en ik heb hier een lange lijst van beleggers die hun aandelen ook wilden verkopen. Maar meer aandelen hoef ik nu niet.

De vraag is: weten de vernederde bestuurders en commissarissen van KPN de gewapende vrede om te smeden in duurzame samenwerking? Of is dit de opmaat naar het volgende strijdpunt?

Als de geschiedenis een leidraad is, dan is het ‘inwonen’ met een actieve minderheidsaandeelhouder geen lang en gelukkig leven gegund. Zie de conflictvolle relatie tussen de Noorse investeerder Torstein Hagen en containerbedrijf Nedloyd, tussen uitgevers Elsevier en Wolters Kluwer na het mislukte overnamebod van de eerste, tussen de detailhandelskoningen V&D en KBB en, recent tussen PostNL en TNT Express. Allemaal gedonder.

De KPN-top moet de belangen van alle relevante partijen behartigen: klanten, werknemers, de gemeenschap én die van alle beleggers, niet alleen die van een kernaandeelhouder. América Móvil heeft maar één belang: zijn eigen belang. Het bedrijf is geen passieve belegger, zoals de vermogensbeheerder Capital Group die al jaren 15 tot 20 procent van de aandelen bezit. Capital Group is een passant, zoals beleggers in beursgenoteerde bedrijven altijd zijn. Een passant die erop hoopt dat de kapitein op het schip het rendement maakt. América Móvil bestiert juist zelf een (veel groter) schip, en komt niet aan boord om mee te reizen, maar om mee te doen. KPN ruimt in zijn oppositie tegen het Mexicaanse bod bijna drie pagina’s in om de contacten en mogelijke samenwerking met de Mexicanen te beschrijven. Dat soort gesprekken zal KPN nooit gevoerd hebben met belegger Capital.

Vier potentiële strijdpunten liggen nu al voor de hand. Wie vervult de vacature voor financieel directeur van KPN? Biedt KPN América Móvil twee commissarisplaatsen aan en wie worden dat? Wat doet KPN met de opbrengst van de verkoop van de Belgische dochter Base? En hoe gaat het dividendbeleid (relevant voor de meerderheidsaandeelhouders) eruit zien?

Stuk voor stuk onderwerpen die de verhoudingen kunnen verzuren en die tijd vreten. Twee belangen op één kussen, daar slaapt de duivel tussen. Oftewel: de prikkels voor een andere oplossing worden intens. Dat kan meerdere kanten op gaan. Van het vertrek van topman Eelco Blok en president-commissaris Jos Streppel, om een nieuwe start te maken, tot en met een compleet overnamebod.

De situatie is duidelijk. Dreigende verlamming in de top. Onvrede met de Mexicanen. Verkoopgrage beleggers. Én profijtelijke kansen bij verkoop van de Duitse dochter E-Plus. Dit is een buitenkansje voor een private-equityfinancier.

Menno Tamminga