Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Handelsblok Mercosur schorst Paraguay, Chávez stopt olieleveranties

Het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur heeft gisteren besloten Paraguay te schorsen als lid. De overige leden veroordelen “de breuk van de democratische orde” die door de afzetting van president Fernando Lugo is ontstaan, maakte het Argentijnse ministerie van buitenlandse zaken bekend.

"Franco. Coup. Dictatuur." Een demonstrant in Assuncion tegen de achtergrond van een politieke graffiti tijdens een betoging tegen de nieuwe president. Foto Reuters / Jorge Adorno

Het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur heeft gisteren besloten Paraguay te schorsen als lid. De overige leden veroordelen “de breuk van de democratische orde” die door de afzetting van president Fernando Lugo is ontstaan, maakte het Argentijnse ministerie van buitenlandse zaken bekend.

Argentinië en Brazilië kondigden aan hun ambassadeurs uit Asuncion terug te roepen, terwijl Uruguay zich bezorgd toonde. Ook Venezuela roept zijn ambassadeur terug. Daarnaast liet de Venezolaanse president Hugo Chávez weten de olieleveranties stop te zetten, aldus AP.

Venezuela is de belangrijkste olieleverancier van het armlastige Zuid-Amerikaanse land, dat bij de staatsoliemaatschappij van Venezuela nog een rekening van ruim 235 miljoen euro open heeft staan.

Het Paraguayaanse parlement zette president Lugo vrijdag af en vicepresident Federico Franco nam de leiding over. Lugo sprak gisternacht van een “parlementaire coupe”.