Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Griekse premier moet herstellen, president Papoulias naar EU-top

Links de nieuwe Griekse premier Antonis Samaras, rechts de nieuwe minister van Financiën Vassilis Rapanos. Beide kunnen niet bij de EU-top zijn wegens medische problemen. Foto Reuters / Yorgos Karahalis

De Griekse president Karolos Papoulias zal bij de EU-top van aanstaande donderdag en vrijdag de Griekse delegatie leiden. Antonis Samaras, sinds vorige week de Griekse premier, moet nog enkele dagen rust houden na een oogoperatie.

Samaras mag vandaag wel het ziekenhuis verlaten. Zaterdag werd hij aan zijn oog geopereerd omdat zijn netvlies had losgelaten.

Ook de nieuwe minister van Financiën Vassilis Rapanos kan nog niet aan de slag. Hij ligt sinds vrijdag in het ziekenhuis nadat hij vlak voor hij beëdigd zou worden in elkaar zakte. Het ziekenhuis waar hij is opgenomen meldde dat zijn toestand is verbeterd, maar wat hij mankeert werd niet gezegd. De vorige minister van Financien, Giorgos Zanias, neemt voorlopig zijn taken waar.

De Europese leiders komen donderdag en vrijdag samen in Brussel. Griekenland wil daar opnieuw onderhandelen met de EU en het Internationaal Monetair Fonds over de voorwaarden voor de financiële hulp die het land uit Europa krijgt. Het land wil onder andere meer tijd, tot 2016, om het begrotingstekort terug te brengen naar 3 procent.

Bezoek trojka ook uitgesteld

Een bezoek dat inspecteurs van de zogenoemde trojka van geldschieters, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, vandaag aan Athene zouden brengen werd in verband met de twee ziektegevallen uitgesteld.