Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nieuwe Griekse minister van Financiën stapt alweer op

Rapanos drie dagn terug, tijdens de eerste parlementsvergadering van de nieuwe Griekse regering. Foto Louisa Gouliamaki

De Griekse minister van Financiën, Vassilis Rapanos, diende vandaag noodgedwongen zijn ontslag in bij premier Antonis Samaras. Dat heeft de Griekse regering vanavond bekend gemaakt. De gezondheid van Rapanos laat het niet toe om de functie, waarvoor hij nog niet eens is beëdigd, naar behoren te vervullen.

De 64-jarige Rapanos ligt sinds vrijdag in het ziekenhuis nadat hij vlak voor hij beëdigd zou worden in elkaar zakte. Hij leed volgens persbureau AP aan pijn, misselijkheid en duizeligheid. Het ziekenhuis waar hij is opgenomen meldde dat zijn toestand is verbeterd, maar wat hij mankeert werd niet gezegd. Hij zou wel al langere tijd gezondheidsproblemen hebben. De vorige minister van Financiën, Giorgos Zanias, neemt voorlopig zijn taken waar.

De nieuwe Griekse regering kampt met meer gezondheidsproblemen: De Griekse president Karolos Papoulias neemt voorlopig de taken van de kersverse premier Samaras waar. Deze moet nog enkele dagen rust houden na zijn oogoperatie.

De Europese leiders komen donderdag en vrijdag samen in Brussel, Papoulias is daarbij namens Griekenland aanwezig. Het land wil daar opnieuw onderhandelen met de EU en het Internationaal Monetair Fonds over de voorwaarden voor de financiële hulp die het land uit Europa krijgt. Het land wil onder andere meer tijd, tot 2016, om het begrotingstekort terug te brengen naar 3 procent.