Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Auto- en motorsport

Formule 1: Alonso snelste in Grand Prix van Europa

De Spanjaard won als eerste coureur dit seizoen zijn tweede race.

ROTTERDAM. Fernando Alonso heeft gisteren zijn tweede overwinning van het seizoen behaald in de Formule 1. De Spaanse coureur van Ferrari was de sterkste in de Grand Prix van Europa. Op het stratencircuit van Valencia finishte Kimi Räikkönen (Lotus) als tweede, gevolgd door routinier Michael Schumacher (Mercedes) die voor het eerst sinds 2006 op het podium belandde.

Alonso is pas de eerste coureur die er dit seizoen in is geslaagd twee races te winnen. De eerste zeven wedstrijden leverden zeven verschillende winnaars op. Door zijn zege neemt Alonso de leiding in het WK-klassement over van Lewis Hamilton. Mark Webber (Red Bull) staat tweede, op twintig punten van Alonso. Hamilton heeft 23 punten achterstand.

Regerend wereldkampioen Sebastian Vettel leek in Valencia onbedreigd op de overwinning af te stevenen, maar halverwege kantelde de wedstrijd. In de 31ste ronde moest de safetycar eraan te pas komen, waardoor Vettels voorsprong van 20 seconden op Romain Grosjean teniet werd gedaan. Vervolgens viel de wagen van Vettel direct na de hervatting uit: einde wedstrijd.

Alonso had even daarvoor Grosjean gepasseerd en zag hem net als Vettel met technische problemen uitvallen. De koppositie was in het slot van de race wel aan de Spanjaard besteed. Onder luid gejuich van zijn landgenoten bouwde hij zijn voorsprong op Hamilton geleidelijk uit. Met nog acht ronden te gaan bedroeg de marge vier seconden. Die voorsprong gaf Alonso niet meer uit handen. In de laatste ronden viel Hamilton na een botsing ver terug. novum