Felicitaties Ban Ki-moon voor Morsi, die banden met Iran wil versterken

Ook in Jemen, waar de opstand tegen de oude macht nog steeds voortduurt, werd de overwinning van Morsi gevierd. Foto AP / Hani Mohammed

Ban Ki-moon heeft de nieuwgekozen president van Egypte gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Ook sprak de secretaris-generaal van de Verenigde Naties lovend over de vreedzame wijze waarop de Egyptische bevolking de eerste vrije presidentsverkiezingen in de geschiedenis van het land heeft beleefd.

Mohammed Morsi, kandidaat van de conservatief-islamitische Moslimbroederschap, werd gisteren na dagen van spanning uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Hij kreeg enkele procenten meer van de stemmen dan zijn rivaal Ahmed Shafiq, de favoriet van het leger.

VN-woordvoerder Martin Nesirky zei in een verklaring dat Ban erop vertrouwt dat Morsi alles in het werk stelt om ervoor te zorgen dat democratie in Egypte kan worden uitgebouwd. Het versterken en oprichten van “sterke, onafhankelijke instituties en een bloeiende burgerlijke samenleving” zijn daarbij essentieel, aldus de VN-chef.

Morsi, op zijn beurt, liet meteen van zich horen. In een interview met de Iraanse nieuwsdienst Fars zei hij de banden tussen egypte en Iran te willen aanhalen. “Er moet een strategische balans in de regio komen.” Het gesprek vond plaats enkele uren vóór de officiële uitslag van de verkiezingen, aldus Reuters.