Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wetenschap

Fameuze schildpad Galapagos dood

Lonesome George, the last known individual of the Pinta Island Tortoise, subspecies Geochelone nigra abingdoni, is pictured at Galapagos National Park's breeding center in Puerto Ayora, Santa Cruz island, Galapagos on March 18, 2009. Lonesome George died on June 24, 2012 at the age of 100 aproximately, making the Pinta Island Tortoise extict. AFP PHOTO/Rodrigo BUENDIA
Lonesome George, the last known individual of the Pinta Island Tortoise, subspecies Geochelone nigra abingdoni, is pictured at Galapagos National Park's breeding center in Puerto Ayora, Santa Cruz island, Galapagos on March 18, 2009. Lonesome George died on June 24, 2012 at the age of 100 aproximately, making the Pinta Island Tortoise extict. AFP PHOTO/Rodrigo BUENDIA AFP

Reuzeschildpad Lonesome George, de beroemdste bewoner van de Galapagoseilanden, in Ecuador, is zondag onverwacht overleden.

De schildpad, die het afgelopen jaar nog 180.000 bezoekers trok, was naar schatting honderd jaar oud. Volgens wetenschappers is hij daarmee een jong-volwassene. Zij schatten dat zijn ondersoort zo’n tweehonderd jaar kan leven. Te bewijzen is dat niet meer. Lonesome George gold als de laatste vertegenwoordiger van deze ondersoort, genoemd naar het eiland waar hij woonde, Pinta.

Een woordvoerder van het Galapagos National Park meldde gisteren dat Lonesome George dood is gevonden door zijn verzorger van de afgelopen veertig jaar, Fausto Llerena. De doodsoorzaak is onbekend en wordt nu onderzocht. Daarna wordt de schildpad vermoedelijk opgezet.

Lonesome George werd in 1972 voor het eerst gezien. Sindsdien is hij uitgegroeid tot symbool van Galapagoseilanden, waar Charles Darwin de basis legde voor zijn evolutietheorie. Sinds 1993 trachtten wetenschappers om de Pintasoort in stand te houden door Lonesome George te laten paren. Twee vrouwelijke schildpadden die het nauwst verwant waren met de reuzeschildpad, werden dit jaar bij hem geplaatst. Tot twee keer toe bleken de schildpadeieren onvruchtbaar.

Menselijke invloed dunde de omvangrijke schildpaddenpopulaties op de Galapagoseilanden uit. Er leven nu nog zo’n 20.000 reuzeschildpadden, alle geen familie van Lonesome George. (Reuters, AP)