Europese landen verlagen budget ontwikkelingshulp

De Europese schuldencrisis heeft geleid tot grote bezuinigingen op ontwikkelinghulp van Europese landen. Dit gaat ten koste van de armste landen, vooral in Afrika.

Dat staat in een nieuw rapport van DATA, een actiegroep die werd opgericht door de Ierse popzanger Bono om landen te houden aan de beloftes die ze hebben gemaakt op de G7 in het Schotse Gleneagles in 2005.

Het is voor het eerst in tien jaar dat in Europa flink wordt gesneden in de hulpbudgetten. De trend van het afgelopen decennium was juist dat landen meer geld uitgaven aan ontwikkelingshulp. Veel Europese landen kwamen steeds dichter bij het doel dat ze hebben gesteld: om in 2015 0,7 procent van het nationaal inkomen te besteden aan hulp. Nederland en sommige Scandinavische landen kwamen hier zelfs boven. PVV en VVD voeren nu campagne voor forse verlaging van ontwikkelingshulp.

Vorig jaar hebben veertien Europese landen hun hulpbudget verlaagd. De grootste bezuinigingen voerden Spanje en Griekenland door, twee landen in het hart van de eurocrisis. Spanje heeft zijn budget met eenderde teruggebracht, Griekenland met 40 procent. „Nederland heeft onlangs het moedige besluit genomen om zijn investering in hulp op peil te houden, ondanks zware bezuinigingen”, aldus het rapport.

Europese landen zijn samen goed voor ruim de helft van het officiële bedrag dat wereldwijd aan hulp wordt uitgegeven. De grootste donoren zijn Duitsland (14 miljard dollar, 0,39 procent van het nationaal inkomen), Groot-Brittannië (13,5 miljard, 0.55 procent) en Frankrijk (12 miljard, 0,42 procent).

Het rapport van DATA is onderdeel van een campagne van hulporganisaties om de Europese Unie onder druk te zetten. Gemiddeld wordt 21,5 procent van de hulpbudgetten van EU-lidstaten uitgegeven via de EU. In Brussel wordt momenteel onderhandeld over de hoogte van het Europese hulpbudget in de periode van zeven jaar (2014-2020).

Volgens het rapport worden de armste Afrikaanse landen het hardst geraakt door de bezuinigingen. „Dankzij ontwikkelingshulp via de EU zijn tussen 2004 en 2009 vijf miljoen kinderen gevaccineerd tegen mazelen en kregen ruim negen miljoen kinderen de kans om naar school te gaan”, meldt het rapport.