Demonstraties tegen de regering in Soedan - een late Arabische Lente?

De regering wil de omstreden bezuinigingsmaatregelen doorzetten.

Kairo. Voor de achtste dag op rij demonstreerden honderden Soedanezen gisteren in de hoofdstad Khartoum tegen de regering en voorgenomen bezuinigingen op subsidies op onder andere brandstof. De politie kreeg het bevel om „per direct ferm” in te grijpen om een einde te maken aan de betogingen.

De demonstraties in Khartoum nemen toe nu meer Soedanezen zich voegen bij de kern van studenten die aanvankelijk hun onvrede tegen de Soedanese regering uitten. De regering van Omar Hassan al-Bashir wil het begrotingstekort van bijna twee miljard en de stijgende inflatie bestrijden door straffe bezuinigingen door te voeren op subsidies, waardoor voedsel en brandstof nu in prijs zullen worden verdubbeld. Betogers protesteren ook tegen hun leider: „wij willen niet geregeerd worden door een dictator”. Hoewel de demonstraties kleinschalig zijn, hopen de organisatoren op betogingen zoals die in Egypte van begin 2011.

Ondertussen laat de regeringspartij van Bashir weten zich geen zorgen te maken om de demonstraties. Volgens woordvoerder Badr Eddin Ahmed Ibrahim zijn de betogers vooral studenten die voor het karretje worden gespannen van de oppositie.

Zuid-Soedan maakte zich vorig jaar los van Soedan. De scheiding vormde het sluitstuk van een vredesproces na een jarenlange oorlog. De twee partijen verzuimden echter afspraken te maken over de verdeling van de olie-opbrengsten. AP, Reuters