Deel 4 in de Izzy Love reeks

Niet Francine Oomen, Paul van Loon of Carry Slee, maar Manon Sikkel schreef het populairste kinderboek van het jaar. Zij kreeg vorige week de meeste stemmen voor haar boek Hoe word ik een koppelaar? (Dutch Media Uitgevers, € 14,95) en was daarmee de verrassende winnaar van de prijs van de Kinderjury.

Grote favoriet Francine Oomen week met haar Hoe overleef ik de puberteit dat dit jaar genomineerd was, af van de reguliere serie die de afgelopen jaren de hoofdprijs binnensleepte. Evengoed houden kinderen van wat ze kennen – en het is een gezellig boek, herkenbaar, eigentijds opgeschreven, grappig en spannend dat gaat over vraagstukken die 10- tot 12-jarigen bezighouden: vindt hij/zij me leuk, en hoe kom ik daar achter? Precies de ingrediënten van het winnende boek van Sikkel, dat daardoor misschien wel meer op een Hoe overleef ik-boek leek dan het boek van Oomen zelf.

Ook Hoe word ik een koppelaar? (in 330 eenvoudige stapjes door Izzy Love ) is het vierde deel in een serie, inmiddels goed voor 75.000 verkochte exemplaren. Het gaat over Isabella Strombolov, een ‘nogal gewoon’ meisje dat onder de naam Izzy Love blogt over haar ‘fantastische leven’. Een probleemloos leven, vergeleken met dat van Oomens hoofdpersoon: in het boek gaat Isa op vakantie met haar vrienden, tot ze al aan de grens stranden met autopech. Dagenlang bivakkeren ze bij een tankstation, waar Isa haar vriendin probeert te koppelen aan de knappe pompbediende.

Dat lukt voor geen meter. Zelfverzekerd als een goeroe uit een zelfhulpboek strooit Isa met tips voor aspirant-koppelaars, maar de praktijk blijkt weerbarstiger en de talrijke tips vrijwel alle onbruikbaar. Vriendin Cato ziet meer in de zoon van een Poolse trucker en Isa ziet haar eigen gevoelens voor haar vriend Jules pas in als het bijna te laat is. Daarmee neigt de Izzy Love-serie naar een parodie op de ‘survivaltips’ en het maakbaarheidsideaal uit de Hoe overleef ik-serie. Sikkels personages zien wel die MTV-series over elfjarige meisjes die een tweeling krijgen, maar zijn zelf ‘niet van plan om een tienermoeder te worden’.

Aan ingewikkelde dingen als verliefdheid en vriendschap hebben ze al hun handen vol, en dat neemt Sikkel serieus.

Hoe word ik een koppelaar? knipoogt naar de klassieker Emma van Jane Austen, waar het ook barst van de koppelpogingen en misverstanden, en Isa blogt geregeld over liefdesverhalen uit de wereldgeschiedenis, die soms ook net soaps zijn. De geruststelling dat de 11-jarige lezer niet de enige is met verliefdheidssores, verpakt Manon Sikkel in een feelgood-verhaal – en dat is misschien wel meer waard dan een hapklare overlevingstip.