Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

De grootste McDonald’s ter wereld vind je op de Olympische Spelen

Een artist impression van het nieuwe McDonalds-restaurant in Londen. Foto AP

Tweeduizend werknemers, vijftienhonderd zitplaatsen en naar verwachting vijftigduizend Big Macs. In het Olympic Park in Londen wordt gebouwd aan een supersize-versie van een McDonald’s-restaurant. Het wordt zelfs de grootste McDonald’s ter wereld.

McDonald’s is de enige fastfoodketen die aanwezig mag zijn op het terrein van de Olympische spelen. Sprinter Usain Bolt zal er dan blij mee zijn, hij wijt zijn succes deels aan kipnuggets, maar de aanwezigheid van het bedrijf zorgt ook voor veel discussie. Zo tekende het Britse Academy of Royal Medical Colleges een paar maanden geleden al bezwaar aan:

“Het is erg droevig dat een evenement dat in het teken staat van het allerbeste op het gebied van atletische prestaties moet worden gesponsord door bedrijven die bijdragen aan het obesitas-probleem en ongezonde gewoontes.”

Hamburgers worden al sinds 1968 overgevlogen

De kritiek komt echter een beetje laat. McDonald’s is al sinds de Olympische Spelen van 1976 één van de grotere sponsoren van het evenement. En volgens de fastfoodketen zelf werden er in 1968 al hamburgers overgevlogen naar de Amerikaanse sporters in Grenoble, Frankrijk. De atleten zouden heimwee hebben naar het Amerikaanse eten.

Overigens zijn de speeltjes die kinderen bij een Happy Meal krijgen wel aangepast: bij de Spelen deelt McDonald’s stappenmeters en andere activiteiten-speeltjes uit. En tegenover persbureau AP wijst een woordvoerder uiteraard op de salades, smoothies en gezonde wraps die op het menu staan.

Want McDonald’s en de Olympische Spelen gaan volgens het bedrijf prima samen. En dat al sinds 1976, toen McDonalds met deze reclame een saluut bracht aan “het doorzettingsvermogen en de vastberadenheid van de Amerikaanse jeugd”.

http://www.youtube.com/watch?v=sltBvksPaSQ

Wie heeft de McDonald’s-spirit in Nederland?

Daarnaast heeft lang niet iedereen bezwaren tegen de mega-McDonald’s bij de Olympische Spelen. In eigen land streden in november medewerkers van McDonald’s zelfs in “een zinderende finale” voor “twee felbegeerde plaatsen in de Olympic Champion Crew”. Dat wil zeggen, de ongetwijfeld gelukkige medewerkers mogen aan de slag in het restaurant op Olympic Park. Daarvoor moesten de kandidaten duidelijk maken dat ze de McDonald’s-spirit hadden, onder andere door een parcours met een dienblad vol eten af te leggen.

En na de Spelen? Dan wordt het restaurant weer afgebroken en kan de McDonald’s in Florida het bordje met ‘grootste McDonald’s ter wereld’ weer ophangen.