Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

De fik erin

Nou, dat gaat lekker met de zomer. Ik heb potverdorie pas één keer gebarbecued. Je kunt toch ook als het 18 graden is prima een vuurtje stoken, zult u zeggen. En daar heeft u volkomen gelijk in. Het is vooral het wisselvallige van het weer dat de boel versjteert. Telkens wanneer het een dag aardig weer is, denk ik: morgen gaan we barbecuen. En hopla, de volgende dag regent het zo ongezellig dat elke lust houtskool in de hens te steken, stokbrood met aioli naar binnen te stouwen en te veel witte wijn te drinken tot de ergste brand eruit is en er eindelijk iets kan worden geroosterd me vergaat.

Maar niet langer. De fik gaat erin, en wel vanavond. Weer of geen weer. Van vorige zomer (waarvan overigens ook iedereen vond dat het een rotzomer was, maar die in retrospectief toch best aardig was) herinner ik me een barbecue-experiment dat smeekte om herhaling: eendenborstfilets met een bruinesuiker-koffie-korianderkorstje. Dat klink wellicht vergezocht maar koffie en eend, bruine suiker en eend, koriander en eend, grillsmaken en eend, het werkt gewoon.

Aluminium barbecueschaaltjes, van die wegwerpdingen met kleine sleufjes, zijn eigenlijk tegen mijn geloof. Het is zo halfslachtig; je gooit iets op een rooster of je doet het niet. Maar in dit geval zou ik er toch eentje willen aanbevelen. Er kan flink wat vet uit eendenvel druipen, vet dat vlammen veroorzaakt die het vlees kunnen verschroeien. En liever truttig dan teleurgesteld.

Maak de barbecue ruim op tijd aan zodat de kooltjes mooi grijs zijn wanneer de eend erop gaat. Haal ook de eendenborstfilets ruim van tevoren uit de ijskast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Rooster het korianderzaad in een koekepan op hoog vuur tot het begint te geuren en kleuren. Wrijf het zaad in een vijzel grof. Meng er de koffie, basterdsuiker, het zout en een paar slagen uit de pepermolen door. Kerf de witte vetrand van de eendenborsten een paar keer kruislings in, zodat een ruitpatroon ontstaat. Wrijf deze kant in met het koffiemengsel. Leg de eendenborstfilets met de kruidenkant onder op de barbecueschaal. Leg het geheel op de barbecue. Als u een deksel bij uw barbecue hebt, is het verstandig de eend af te dekken. Dan gaart hij sneller en gelijkmatiger en is er minder kans op vlammen. Laat wel de gaatjes voor de helft openstaan. Hoe lang de eend precies nodig heeft is afhankelijk van het vuurtje, maar reken op 12 - 15 minuten voor mooi rosé gegrilde eend. Laat het vlees een minuut of 5 rusten voor u het met een scherp mes in schuine plakken snijdt en serveert. Zowel groene als tomatensla is er lekker bij.