Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

De beleving van Buffon

Italian goalkeeper Gianluigi Buffon reacts during the penalty shoot out of the Euro 2012 football championships quarter-final match England vs Italy on June 24, 2012 at the Olympic Stadium in Kiev. Italy won 4 to 2. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Italian goalkeeper Gianluigi Buffon reacts during the penalty shoot out of the Euro 2012 football championships quarter-final match England vs Italy on June 24, 2012 at the Olympic Stadium in Kiev. Italy won 4 to 2. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE AFP

Kijk in de ogen van Gianluigi Buffon als de Italiaanse doelman het volkslied van zijn land woord voor woord meebrult. Die beleving. Vandaag, hier en nu, is het voor hem en voor niemand anders. Winnaar. Dan neem je die haarspelden voor lief. Prachtige redding in de vierde minuut, met één hand, op een hard Engels schot van een paar meter afstand. Hoe genadeloos gaat hij tekeer tegen zijn verdedigers, als ze de Engelsen teveel ruimte laten. Voor de beslissende strafschoppenserie duikt hij de catacomben in. Daarna mag iedereen zien hoe de geboren winnaar het veld weer op komt. In 2006 werd Italië wereldkampioen na strafschoppen tegen Frankrijk. Nu moet Engeland er aan geloven. Omdat Buffon (34) de matige inzet van Cole stopt. Toeval is dat niet.

Verliezer

Deed Benzema eigenlijk mee?

Op advies van Zenedine Zidane viel de Franse spits Karim Benzema voor dit seizoen vier kilo af. Bij Real Madrid waren zijn cijfers imponerend: 34 wedstrijden in de Primera Division, 21 doelpunten, vier goals in de Spaanse beker en liefst zeven in de Champions League. Zijn ploeggenoten van Real schitteren overal op Euro 2012, blakend van fitheid: Özil en Kedhira haalden de halve finale met Duitsland, Pepe, Contrao en Ronaldo met Portugal, en Casillas, Sergio Ramos en Xavi Alonso met Spanje. De laatste drie spelers versloegen in de kwartfinale achteloos het tegenvallende Frankrijk van Benzema. Die een kleurloos toernooi afsloot met nul doelpunten. „Dat is geen drama”, aldus de Franse spits.