Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Religie

Dag oma

TO GO WITH HongKong-society-funeral-cemetery,FEATURE by Beh Lih Yi This photo taken on May 5, 2012 shows a relative taking a photo as he pushes a biodegradable plastic bag containing the cremated remains of a family member into the water during a burial service at sea in Hong Kong. Death does not provide release from the city's sky-high costs and tight spaces due to a land shortage making permanent burial plots rare and expensive. Sea burials have seen a surge in popularity in recent years and the Hong Kong government has even ramped up its ferry services to cope with rising demand. AFP PHOTO / LAURENT FIEVET
TO GO WITH HongKong-society-funeral-cemetery,FEATURE by Beh Lih Yi This photo taken on May 5, 2012 shows a relative taking a photo as he pushes a biodegradable plastic bag containing the cremated remains of a family member into the water during a burial service at sea in Hong Kong. Death does not provide release from the city's sky-high costs and tight spaces due to a land shortage making permanent burial plots rare and expensive. Sea burials have seen a surge in popularity in recent years and the Hong Kong government has even ramped up its ferry services to cope with rising demand. AFP PHOTO / LAURENT FIEVET AFP

Stel je voor: je oma overlijdt. En in plaats van haar te begraven, laat je het pakketje met haar as in zee glijden. Zonder dat ze specifiek om deze locatie heeft gevraagd. Het gebeurt in Hongkong.

Permanente begraafplaatsen zijn schaars in het overvolle Hongkong. Begraven worden is daarom een dure aangelegenheid. Een begrafenis op zee is een goedkoop alternatief, en daarom steeds populairder. Het aantal ‘zeebegrafenissen’ is in vijf jaar verviervoudigd, zo meldde de Engelstalige krant The Standard uit Hongkong in mei: van 160 in 2007 naar 660 in 2011.

Om te kunnen voldoen aan de hogere vraag naar zeebegrafenissen verstrekt het departement van voedsel en milieuhygiëne sinds 2010 gratis veerboten. Daar hebben al meer dan 1.200 families gebruik van gemaakt.

Het idee is simpel: de as van de overledene wordt in een biologisch afbreekbaar zakje via een houten schacht de zee in geschoven. Eerst konden familieleden de as gewoon van boord gooien. Maar volgens begrafenisondernemer Alex Cheng is het traditie dat de overledene via hout moet reizen voordat hij of zij deze wereld kan verlaten.

Behalve de lagere kosten heeft de zeebegrafenis nog een voordeel. Tijdens het jaarlijkse Ching Ming-festival, wanneer veel Chinezen graven van familie bezoeken, mogen degenen die op zee zijn begraven overal herdacht worden – ook vanuit huis.