Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

D66: ze durven niet door te zetten

Het ogenschijnlijke gebrek aan leiderschap. Dat is voor D66 het ideale punt om de VVD op aan te vallen. D66-lijsttrekker Alexander Pechtold zal de campagne ingaan met het zetten van vraagtekens bij de standvastigheid van de premier annex VVD-lijsttrekker. Durft deze wel impopulaire maatregelen te nemen en vervelende boodschappen te verkondigen?

Pechtold zei afgelopen zaterdag bij de presentatie van het ontwerpverkiezingsprogramma van zijn partij dat D66 wél de afspraken uit het Lenteakkoord zal nakomen, dus ook de fel bekritiseerde forenzentaks waar Rutte nu zo’n moeite mee heeft. In het programma Nieuwsuur hekelde Pechtold de afstandelijke houding van Rutte ten aanzien van deze belasting. „Afspraak is afspraak”, zei hij. „Zeker bij zaken die je zelf hebt verzonnen.” Om vervolgens een opmerking te maken over het leiderschap van Rutte: „Zo kan je een land niet besturen. Als je de kiezer om vertrouwen vraagt, moet je niet weglopen van een handtekening die je een paar weken geleden nog hebt gezet.”

En dan is er nog Europa, die andere achilleshiel van Rutte. Elke keer als elders in Europa wordt gezegd dat een blijvende oplossing van de Europese crisis gelegen is in verdere integratie, zal het uitgesproken pro-Europese D66 de ontkennende houding van Rutte aan de orde stellen. Daarbij hoeft Pechtold alleen maar te verwijzen naar de opstelling van de Europese liberale partij waar de VVD deel van uitmaakt. De aanvoerder van de liberale fractie in het Europees Parlement, de Belgische ex-premier Guy Verhofstadt, laat niet af te pleiten voor het overdragen van meer bevoegdheden aan Europa.