Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ook Cyprus doet beroep op noodfonds

De Cypriotische vlag naast die van de EU bij een gebouw in hoofdstad Nicosia. Foto AFP / Patrick Baz

Cyprus klopt voor noodsteun aan bij het tijdelijke Europese fonds EFSF. Dat heeft de Cypriotische overheid in een verklaring laten weten, meldt persbureau Reuters. De hulpaanvraag moet de financiële markten geruststellen.

Het is al langer duidelijk dat de Cypriotische banken in een slechte situatie verkeren . Ze bezitten voor miljarden euro’s aan Griekse staatsleningen, waarop ze begin dit jaar noodgedwongen een fikse afschrijving moesten incasseren. Eerder vandaag verlaagde kredietbeoordelaar Fitch de rating van Cyprus al naar junkstatus. Daarmee was Fitch na Standard & Poor’s de tweede van de drie grote ratingbureaus die dat deed.

Woordvoerder Stefanos Stefanou laat aan persbureau Reuters weten dat het nog niet duidelijk is om hoeveel geld het gaat. Volgens Stefanou is dat bedrag onderwerp van de onderhandelingen de komende dagen. Bij de afwaardering liet Fitch weten te verwachten dat het land vier miljard euro nodig heeft om de bankensector te herkapitaliseren.

Cyprus is na Spanje, Griekenland, Portugal en Ierland het vijfde land dat een beroep moet doen op het Europese noodfonds. Vorig jaar kregen de Cyprioten al een noodlening van tweeënhalf miljard euro van Rusland.