'China verbloemt groeivertraging'

De Chinese economische groei blijft afnemen. De laatste weken staven verschillende indicatoren deze trend. Buitenlandse economen en ondernemers staan kritisch tegenover de officiële groeicijfers. Deze zouden nog te optimistisch zijn, menen analisten in de New York Times.

De industriële activiteit daalt in een belangrijk aantal Chinese bedrijven. Onder andere de overschotten aan steenkool voor elektriciteitsproductie bij de drie grootste opslagplaatsen van het land wijzen daarop. De Britse bank HSBC kwam tot dezelfde conclusie aan de hand van haar maandelijkse index van inkoopmanagers. Die daalde van 48,4 in mei naar 48,1 in juni. Een indexcijfer onder vijftig wijst op krimp. Om de groeivertraging te keren had de Chinese centrale bank begin deze maand al aangekondigd de rente met een kwartprocent te verlagen, de eerste verlaging sinds 2008.

Deze indicatoren schetsen een somber beeld. Het land lijkt moeite te hebben om het vooropgestelde groeicijfer van 7,5 procent te behalen. De Chinese autoriteiten stellen de situatie echter op een andere manier voor. Die zouden de economische perspectieven aan de hand van incorrecte cijfers trachten te verbloemen, zo schreef de New York Times vorige week vrijdag.

Hoewel ook officiële statistieken een groeivertraging erkennen, schotelen Chinese autoriteiten een minder uitgesproken daling van de groei voor. Ook hier wordt de daling geweten aan de volatiliteit op internationale markten en de slechte wereldwijde vooruitzichten.

China is weliswaar de tweede economie van de wereld, het land blijft sterk afhankelijk van Europa. De slepende schuldencrisis in de eurozone ligt aan de basis van jarenlange economische onzekerheid en bezuinigingen die de vraag naar Chinese exportproducten ondermijnen.

Volgens officiële cijfers groeide de Chinese economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 8,1 procent. Hoewel dit cijfer boven de groeiverwachting voor dit jaar ligt, gaat het om de laagste groei in drie jaar tijd.

De New York Times verklaart de verbloeming van de officiële resultaten tegen de achtergrond van de nakende leiderschapswisseling. Binnen de Communistische Partij wordt een machtsoverdracht voorbereid. Lagere echelons staan onder druk om goede resultaten te laten zien.