brief uit Spanje

In Latijns-Amerika pleiten nu ook de ex-presidenten Fernando Henrique Cardoso (Brazilië), César Gaviria (Colombia) en Ernesto Zedillo (Mexico) voor een andere aanpak van strijd tegen drugs in Latijns- Amerika. De ‘War on drugs’ heeft vooral ellende gebracht, zeggen zij, laten we de handel legaliseren. In de Spaanse krant El País geeft de Mexicaanse commentator Jorge Castaneda hun hoopvol steun:

„De voormalige leiders spreken onverbloemd over het legaliseren van marihuana, net zoals alcohol en tabak zijn gelegaliseerd (...) ze analyseren de ervaringen van de laatste tijd om tot een andere aanpak te komen: ‘voor zover het gaat om openbare gezondheidszorg en beperking van nadelige effecten kijken we naar Europa; voor experimenten met medicinaal gebruik van marihuana naar de VS. (...) Zoals Santos,Pérez Molina en Chinchilla zeiden gaat het slechts om het begin van een lang proces, en alleen tijd en discussie zullen andere Latijns-Amerikaanse leiders ertoe kunnen bewegen Barack Obama of zijn opvolger te doen inzien dat het beleid van de laatste veertig jaar een ramp is geweest.

(...) Mexico is het enige land in de regio waar drugs geproduceerd én doorgevoerd worden. Het is ook het land dat de hoogste prijs betaalt – meer dan 50.000 doden in de laatste vijf jaar – in de strijd tegen drugs. En het is uiteraard het land waar de Verenigde Staten het meest mee te maken hebben. (...) De huidige president, Felipe Calderón, is de grootste steunpilaar geweest als het gaat om het verbieden van drugs, hoewel hij off the record toestond dat er over legalisering ‘een debat werd gevoerd’. Maar op 30 november eindigt het presidentschap van Calderón en ieder van zijn mogelijke opvolgers heeft al afstand genomen van de weg die tussen 2007 en 2012 werd bewandeld.

Het onttrekken van middelen aan de strijd tegen de narco’s betekent ‘drugs laten doorgaan’ naar de Verenigde Staten, zoals een Centraal-Amerikaanse ex-president in besloten kring zei. Gebeurt dat zonder de regulering van een legale drugsmarkt, dan betekent dat het bevorderen van een cultuur van wetteloosheid en straffeloosheid.

En aangezien niemand dat wil in een regio die geteisterd wordt door de zwakte van de rechtsstaat, komt men automatisch terecht bij de aanbeveling van Cardoso, Gaviria en Zedillo: pas de wet aan de realiteit aan in plaats van de realiteit te willen aanpassen aan de wet. Dat is wat velen al sinds vijf jaar bepleiten, zowel in Mexico als in veel landen van ZuidAmerika. Het idee dat men jacht kan maken op drugsbaronnen en tegelijk de maatschappij kan beschermen tegen geweld in een context van schaarse middelen en institutionele zwakte is naïef, of erger nog, is onzinnig.

Wat goed dat Latijns Amerika deze weg is ingeslagen, wat goed dat Cardoso, Gaviria, Zedillo, Fox, Fuentes en Vargas Llosa duidelijk stelling hebben genomen, wat goed dat Barack Obama luistert. Wat goed dat zelfs in Mexico dingen veranderen.”

Het hele artikel is te lezen in het tijdschrift 360mag.nl.