Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Kranten

Bild viert verjaardag met oplage van 41 miljoen exemplaren

41 Miljoen kranten heeft de Duitse uitgeverij Springer dit weekend laten drukken en verspreiden ter viering van de zestigjarige verjaardag van het boulevardblad Bild, de grootste krant van Europa.

Vrijwel elk Duits huishouden kreeg het populaire en omstreden massablad zaterdag bezorgd. Al bij de brievenbus ontstonden discussies tussen bewoners over het nut van de actie, de invloed van Bild op de samenleving en de vermeende perfiditeit van uitgeverij Axel Springer, die naast Bild onder andere het liberale dagblad Die Welt uitgeeft.

In de gratis Bild staat een groot interview met oud-bondskanselier Gerhard Schröder, de voorganger van Angela Merkel. Hij zou ooit hebben gezegd dat men om te regeren maar twee dingen nodig heeft: Bild en de televisie. Schröder beaamt dat hij deze uitlating heeft gedaan. Maar, zegt hij, „mijn woorden waren onjuist. Allereerst heb je meer nodig om te regeren; het moet toch wat intellectueler toegaan. En dan: Bild was altijd tegen mij.”

Het boulevardblad Bild, met naar eigen zegen een dagelijkse oplage van bijna 2,7 miljoen exemplaren, leeft van de losse verkoop. De krant brengt veel sensatieverhalen en glamour, maar heeft op zijn tweede pagina ook serieus nieuws. Bild grossiert in primeurs, echte en onechte. De krant is in het Duitse mediabestel niet weg te denken en heeft een belangrijke functie als uitlaatklep van de vox populi, de stem van het volk.

In een verjaardagsinterview in Die Welt zegt Bild-hoofdredacteur Kai Diekmann (48) dat boulevardjournalistiek „voor een miljoenenpubliek wordt gemaakt en niet voor de elite. Anders dan de Frankfurter Allgemeine of Die Welt beschrijven wij niet alleen wat er in de wereld gebeurt, maar proberen we ook te vertellen wat dit voor de mensen betekent. Ik ben ervan overtuigd dat onze emotionele aanpak directer naar de waarheid voert dan rationaliteit”.

Diekmann schuwt doorgaans de publiciteit. Hij treedt nooit op in talkshows, die hij „tijdverspilling” noemt. De machtigen en rijken weten hem zo wel te vinden. Niet altijd tot hun genoegen, zoals oud-president Christian Wulff ondervond. Hij moest aftreden na onthullingen van Bild over zijn levensstijl.