Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

agenda

The handgun used in the shooting death of Trayvon Martin is seen this handout photo provided by the State Attorney's Office on May 17, 2012. Hundreds of pages of case documents were released in connection with the Feb. 26 shooting that triggered civil rights protests as well as a debate over guns, self-defense laws and race relations in America. George Zimmerman has pleaded not guilty to a second-degree murder charge and says he killed Martin in self-defense. REUTERS/State Attorney's Office/Handout (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
The handgun used in the shooting death of Trayvon Martin is seen this handout photo provided by the State Attorney's Office on May 17, 2012. Hundreds of pages of case documents were released in connection with the Feb. 26 shooting that triggered civil rights protests as well as a debate over guns, self-defense laws and race relations in America. George Zimmerman has pleaded not guilty to a second-degree murder charge and says he killed Martin in self-defense. REUTERS/State Attorney's Office/Handout (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Reuters

Dinsdag 26 juni

De Britse vorstin Elizabeth, nauwelijks bekomen van de uitbundige festiviteiten rond de jubileumviering van haar kroning zestig jaar geleden, gaat voor een tweedaags bezoek naar Noord-Ierland. Ze zal morgen een ontmoeting hebben met onder anderen Martin McGuinness, voormalig lid van de IRA en thans vicepremier van Noord-Ierland. De vraag is of zij elkaar de hand zullen schudden voor het oog van de camera’s.

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi, al meer dan een week op rondreis in Europa, komt aan in Parijs.

Na de klimaattop in Rio van vorige week is de Chinese premier Wen Jiabao op rondreis gegaan in Zuid-Amerika. De afgelopen dagen was hij in Brazilië, Uruguay en Argentinië. Vandaag sluit hij zijn bezoek af in Chili.

In Istanbul is een conferentie van de landen die grenzen aan de Zwarte Zee. Ook de Armeense president Serzh Sarksyan wordt verwacht op top over economische samenwerking.

Woensdag 27 juni

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner is op bezoek in India, de belangrijkste bondgenoot van de VS in Zuid-Azië. Hij zal er naar wordt aangenomen een ontmoeting hebben met premier Manmohan Singh, die optreedt als waarnemend minister van Financiën na het aftreden daags tevoren van Pranab Mukherjee. De oudgediende Mukherjee (77) wordt binnenkort president van India als het aan zijn partij ligt. Singh stond zelf als minister van Financiën begin jaren ’90 aan de wieg van een ingrijpende economische liberalisering.

De OESO, de club van rijke industrielanden, publiceert vandaag in Brussel de jongste cijfers over migratiestromen in de wereld. De International Migration Outlook 2012 verschijnt anderhalve week na de publicatie van de UNHCR over de vluchtelingen in de wereld.

Het belooft een gespannen ontmoeting te worden: aan de vooravond van de Europese top over de euro, op donderdag, vliegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel naar Parijs voor vooroverleg met de Franse president François Hollande. Hollande wilde ‘exclusieve’ Frans-Duitse leiding van Europa voorkomen. Maar de verschillen tussen beide landen – onder meer over de rol van het noodfonds ESM – zijn zo groot dat een tête à tête toch noodzakelijk is.

Donderdag 28 juni

De leiders van de 27 EU-lidstaten overleggen in Brussel over de redding van de euro. Centraal staat een plan van ‘de vier’: de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, de baas van de eurogroep-ministers Jean-Claude Juncker en de chef van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi. Op tafel liggen uiterst gevoelige voorstellen, zoals een Europees depositogarantiestelsel, directe hulp van het noodfonds ESM aan banken en nieuwe regels tegen schuldenvorming. Premier Rutte vreest dat de Nederlandse pers alleen maar zal schrijven over soevereiniteitsverlies.

Vrijdag 29 juni

De Duitse Bondsdag stemt vanmiddag over twee zaken die regering en parlement al geruime tijd bezighouden: het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM), een permanent noodfonds voor de redding van de euro, en het zogeheten Begrotingspact, een verdrag voor strengere naleving van de begrotingsregels in de Europese Unie. Het ESM moet per 1 juli van start gaan. Merkel heeft tweederde van de Bondsdag nodig om haar Europese plannen erdoor te krijgen. Dan moet president Joachim Gauck ze nog goedkeuren, maar hij aarzelt: het grondwettelijk hof in Karlsruhe zegt meer tijd nodig te hebben om bezwaren tegen ESM en Begrotingspact uit te zoeken.

De staatshoofden van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband ECOWAS komen bijeen in de Ivoriaanse stad Yammasoukro. Daar bespreken zij onder meer een mogelijke interventiemacht van ECOWAS in Mali. Een delegatie van militaire strategen van ECOWAS is deze week in Bamako om samenwerking met het Malinese leger te bespreken. Op 14 juni hebben de Afrikaanse Unie en ECOWAS de VN-Veiligheidsraad gevraagd om een interventiemacht te legitimeren. Maar de Veiligheidsraad wilde eerst meer duidelijkheid over de rol van het Malinese leger en de omvang, de doelen en de operationele capaciteit van de interventiemacht.

Zaterdag 30 juni

Vandaag treedt Robert Zoellick af als president van de Wereldbank. Zijn opvolger, Jim Yong Kim, is weer een Amerikaan, voorgedragen door president Obama. Het bijzondere is dat hij arts en antropoloog is, en geen ervaring heeft als econoom of politicus. De benoeming geldt voor vijf jaar.

Vandaag kiest het Indiase parlement een nieuwe president. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit Pranab Mukherjee, al stuit deze trouwe vazal van de Congrespartij bij een deel van het parlement op verzet.

Zondag 1 juli

Vandaag zijn er presidentsverkiezingen in Mexico. Volgens de peilingen zullen die een duidelijke overwinning opleveren voor Enrique Peña Nieto van de oppositionele PRI (Institutioneel Revolutionaire Partij), de partij die Mexico tot 2000 71 jaar onafgebroken regeerde. De centrum-rechtse regeringspartij PAN (nationale Actie Partij) van de zittende president Felipe Calderón heeft een econoom en zakenvrouw, Josefina Vázquez Mota, naar voren geschoven, maar zij ligt ver achter in de peilingen.

Cyprus neemt het halfjaarlijkse voorzitterschap van de Europese Unie over van Denemarken. Nu al zijn de problemen voor de Cyprioten begonnen. Turkije heeft gezegd geen zaken te zullen doen met wat het ‘Zuid-Cyprus’ noemt. Cyprus zit bovendien in financiële problemen.

Maandag 2 juli

In New York beginnen de onderhandelingen over een VN-verdrag over regulering van de handel in wapens in de wereld. De verwachtingen dat een substantieel akkoord zal worden bereikt, zijn niet hooggespannen.