Afgezette president Paraguay spreekt van coup

Volgens de vrijdag afgezette president van Paraguay is zijn afzetting een ‘parlementaire coup’.

Asunción. De Paraguayaanse president Fernando Lugo die vrijdag na een stemming in de Senaat uit zijn ambt is ontheven, heeft zijn afzetting een „parlementaire coup” genoemd. De voormalig linkse bisschop verscheen gisterochtend onaangekondigd in een praatprogramma op de staatstelevisie. Bij het programma dat een ‘open mic’ hanteert en voor zonsopgang wordt uitgezonden, had zich gedurende de nacht een boze menigte verzameld. Zo’n tweehonderd mensen wilden hun verontwaardigen delen. Ze scandeerden dat ze niet van plan waren een andere president dan Lugo te erkennen.

Lugo zei tijdens zijn televisieoptreden dat hij is afgezet omdat hij de arme meerderheid in Paraguay wilde helpen. Toen hem werd gevraagd of hij hoop heeft zijn functie terug te krijgen, zei hij dat nationale en internationale ophef ertoe kan leiden dat de parlementsleden de afzetting terugdraaien. Hij beschuldigde de nieuwe regering onder leiding van vicepremier Frederico Franco ervan het land te isoleren en haalde om dit kracht bij te zetten de terugtrekking van de ambassadeurs van Brazilië, Argentinië en Uruguay aan.

Lugo kreeg onlangs veel kritiek nadat zeventien mensen omkwamen bij een botsing tussen boeren en politie tijdens een landonteigening. Het Huis van Afgevaardigden besloot donderdag de afzettingsprocedure te starten. Binnen 48 uur was Lugo uit zijn functie ontheven. BBC, AP