Advocaat Breivik zinspeelt op hoger beroep bij krankzinnigverklaring

De aanklagers achten Breivik ontoerekeningsvatbaar, zo formuleerden zij vorige week in hun eis tegen de Noor die vorig jaar 77 mensen vermoordde. Foto Reuters / Berit Roald

Anders Breivik gaat in hoger beroep als hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard. Dat zegt Vibeke Hein Baera, een van de vier advocaten van de Noorse massamoordenaar, in een gesprek met NRC Handelsblad.

Volgens Hein Baera zou haar cliënt het als een belediging ervaren als de rechters hem krankzinnig achten. Zij wil eerst het vonnis afwachten voordat zij uitweidt over de verdedigingsstrategie. De rechtbank in Oslo doet op 24 augustus uitspraak.

NRC-verslaggever Daniëlle Pinedo sprak met Vibeke Hein Baera. Uit het interview dat vanmiddag in NRC Handelsblad verschijnt:

Breivik is er alles aan gelegen om toerekeningsvatbaar te worden verklaard. Gaat hij in hoger beroep als hij krankzinnig wordt verklaard?

“Op 24 augustus zullen wij horen wat hij daar op te zeggen heeft.”

Hij heeft aangegeven dat hij het als een belediging zou ervaren.

“Dat klopt.” Zij begint uitbundig te lachen.

Is dat een antwoord op de vraag of hij in hoger beroep gaat?

“Ja, maar meer wil ik er niet over zeggen. Eerst maar eens het vonnis afwachten.”

Aanklagers achten Breivik ontoerekeningsvatbaar

De aanklagers achten Breivik ontoerekeningsvatbaar. Dat blijkt uit de aanklacht die zij vorige week formuleerden tegen Breivik, die wordt berecht voor de moord op 77 mensen in Oslo en op het Noorse eiland Utøya. De aanklagers baseren hun eis op tegenstrijdige verklaringen van experts. Deskundigen waren verdeeld in hun oordeel over de geestesgesteldheid van Breivik.

“Wat wordt het uitgangspunt van de rechters? Daar hangt veel van af”, zegt Hein Baera in het interview. Werd Breivik gedreven door geweld en de wens om te doden, of is hij een terrorist met duidelijke politieke motieven?

Volgens Hein Baera vond haar cliënt het moeilijk alle getuigenverklaringen aan te horen, maar had hij zich daar van tevoren op ingesteld. “Als zijn advocaat moet ik het met die informatie doen. De enige die weet wat er in Anders Breivik omgaat, is Anders Breivik zelf.”