Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Middelbare scholieren moeten vanaf 2013 op gesprek bij schoolarts

Vanaf volgend jaar moeten alle pubers op gesprek komen bij de schoolarts. Voor het plan is 26 miljoen euro uitgetrokken, ook bedoeld om beweging en sport te stimuleren.
Vanaf volgend jaar moeten alle pubers op gesprek komen bij de schoolarts. Voor het plan is 26 miljoen euro uitgetrokken, ook bedoeld om beweging en sport te stimuleren. Foto Hollandse Hoogte / Frank Muller

Scholieren in het voortgezet onderwijs moeten vanaf volgend jaar allemaal naar een schoolarts. Dat staat in een actieplan van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA), schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

De individuele gesprekken tussen pubers en een arts of verpleegkundige zullen er vooral op gericht zijn om overgewicht onder jongeren terug te dringen. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat een op de zes jongeren van 15 jaar of ouder overgewicht heeft.

Ook moeten de artsen informatie over gezond eten, veilig vrijen, alcohol en drugs geven en geeft een dergelijk gesprek kinderen de mogelijkheid vrijuit te spreken over hun problemen over bijvoorbeeld pesten, verliefdheid of eenzaamheid.

De Tweede Kamer wil al langer aan een puberspreekuur op alle middelbare scholen. Nu komen schoolartsen nog maar op enkele locaties langs. Voor het plan is 26 miljoen euro uitgetrokken. Daarmee kan het vanaf 2013 overal worden ingevoerd. Het geld is ook bedoeld om scholen te stimuleren leerlingen meer te laten bewegen. Schoolkantines moeten daarnaast gezonder voedsel gaan aanbieden.