AB InBev dichtbij overname Modelo

De Belgische brouwer Anheuser-Busch InBev, de grootste brouwerijketen ter wereld, is dichtbij een overname van de Mexicaanse brouwer Grupo Modelo SAB.

Met een marktwaarde van 23 miljard dollar (ruim 18 miljard euro) is Modelo, onder meer bekend van het merk Corona Extra, de grootste brouwer in Mexico. Een deal tussen de twee brouwers zou gewaardeerd zijn op meer dan 12 miljard dollar (bijna 10 miljard euro), hoewel niet bekend is wat de precieze voorwaarden van de overname inhouden of welk prijskaartje eraan hangt, aldus de bronnen van persbureau Dow Jones. Zij verwachten dat de overname mogelijk deze week nog wordt aangekondigd.

Woordvoerders van zowel AB InBev als Modelo geven maandag geen commentaar.

Momenteel heeft AB InBev een niet-controlerend belang van 50 procent in Modelo. Een verdere uitbreiding van dit aandeel zou betekenen dat de Belgische brouwer zijn aanwezigheid op de Latijns-Amerikaanse markt kan vergroten. Daarnaast zou met de overname een omstreden geschiedenis tussen de twee brouwers eindigen.

In 2008 kreeg AB InBev 50 procent van Modelo in handen toen het Anheuser-Busch, brouwer van Bud-weiser, voor 52 miljard dollar (42 miljard euro) overnam. Modelo noemde de overname onrechtmatig, vanwege een schending van een eerdere overeenkomst tussen Anheuser en Modelo: de Mexicaanse brouwer was niet geconsulteerd over de verkoop aan AB InBev. In 2010 stelde een arbitragecommissie AB InBev in het gelijk, waarmee het geschil werd beëindigd.

Femsa Cerveza, de één na grootste brouwer in Mexico na Modelo, is sinds 2010 in het bezit van Heineken. De concurrent van AB InBev kocht de brouwer voor een bedrag van, naar schatting, 7 dollar miljard, ofwel 5,6 miljard euro. (Dow Jones)