Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Aanklager wil dat oud-premier Kosovo minstens twintig jaar cel krijgt

Eerder lukte het het Joegoslaviëtribunaal niet om Ramush Haradinaj, hier op een foto uit 2008, te veroordelen. Foto AFP / Fred Ernst

De aanklager van het Joegoslaviëtribunaal wil dat Ramush Haradinaj, de oud-premier van Kosovo, minstens twintig jaar de cel ingaat voor oorlogsmisdaden. Dat zei aanklager Paul Rogers vandaag bij een hoorzitting in Den Haag, meldt persbureau AP.

De zaak tegen Haradinaj dient nu voor de tweede keer. De eerste keer lukte het niet om hem te veroordelen, tot openlijke frustratie van de toenmalige hoofdaanklager van het tribunaal Carla Del Ponte. Er waren zoveel aanwijzingen dat getuigen onder druk waren gezet, dat de zaak over moest.

Haradinaj wordt verdacht van betrokkenheid bij marteling van en moord op tegenstanders van het Kosovaarse bevrijdingsleger UCK, eind jaren 90. Na de Kosovo-oorlog in 1999, waarmee de NAVO het Servische gezag uit Kosovo verdreef, was Haradinaj nauw betrokken bij de omvorming van het UÇK tot het Kosovo Beschermingskorps (KPC). Hij stichtte een eigen partij, de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK). Die is sindsdien een belangrijke politieke factor in het land.