Turken: neergehaald vliegtuig was niet op spionagemissie Syrië

Ahmet Davotoglu na een spoedberaad over Syrië met Turkse generaals en andere topfunctionarissen in Ankara. Foto AFP / Adem Altan

Turkije spreekt tegen dat het gevechtsvliegtuig dat door Syrië is neergeschoten aan het spioneren was. Het toestel van de Turkse luchtmacht zou “per ongeluk” in Syrisch luchtruim zijn terechtgekomen en daar alweer uit zijn geweest toen het alsnog werd neergehaald.

Ahmet Davutuglu beweert vanochtend dat de F-4 Phantom vrijdag inderdaad binnen de grenzen van Syrië vloog, maar gauw rechtsomkeert maakte toen de Turkse luchtverkeersleiding de piloot hierop attent maakte.

“Het vliegtuig was niet op een geheime missie die met Syrië te maken had. Het ging slechts om een trainingsvlucht om onze radar te testen. (…) Ons toestel is vervolgens door Syrië neergeschoten terwijl het zich reeds weer enkele minuten in internationaal luchtruim bevond.”

Op de staatszender TRT zei Davotuglu verder dat er niet wordt samengewerkt met Syrië in de zoektocht naar het in de Middellandse zee gestorte toestel en bemanning. Beide landen coördineren de operatie wel samen.

De minister van Buitenlandse Zaken vindt dat het land disinformatie verspreidt over het incident en zal dit komende week dan ook aan de NAVO rapporteren. Davutoglu zegt dat het onzin is dat Syrië niet wist dat het om een Turks toestel ging, zoals het land beweert.

    • Jules Seegers