Tientallen doden door geweld in Syrië

Een foto, verspreid door de Syrische oppositie, toont de schade in Homs. Foto AFP / Shaam News

Syrische activisten melden dat door geweld in verschillende delen van Syrië vandaag weer bijna veertig mensen om het leven zijn gekomen.

Zeven doden vielen in de noordelijke plaats Ariha, waar zeven leden van een gezin om het leven kwamen toen een granaat een woonhuis trof, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een vanuit Londen opererende organisatie van de oppositie die het geweld in Syrië probeert te monitoren.

Beschietingen tussen regeringstroepen en gewapende opstandelingen deden zich ook voor in de oostelijke stad Deir el-Zour en het centraal gelegen Homs. Volgens activisten veroverden rebellen vanochtend een legerbasis in de noordelijke stad Aleppo, waarbij grote hoeveelheden munitie zijn buitgemaakt. Zestien regeringssoldaten zouden zijn gedood.

Ook vielen er meerdere doden in Daret Azzeh, waar volgens de Syrische staatsmedia afgelopen vrijdag 25 mensen door ‘terroristen’ waren ontvoerd en vermoord. Het regeringsleger reageerde daar vandaag met beschietingen vanuit helikopters.

Het Syrische staatspersbureau SUNA berichtte dat grenswachters in Rabiah, bij Latakia aan de kust, slaags waren geraakt met gewapende infiltranten uit Turkije. Verscheidene infiltranten zouden daarbij zijn gedood.

Syrische oppositiegroepen zijn het niet eens

Syrische oppositiegroepen vergaderden vandaag in Brussel om onderlinge meningsverschillen op te lossen en een democratische overgang voor te bereiden. De zeer diverse groepen zijn verdeeld over de vraag of militaire interventie van buitenaf wel of niet goed is voor hun zaak en of zij wel of niet een dialoog moeten aangaan met het regime van president Bashar Assad. De bijeenkomst wordt morgen voortgezet.

NAVO-leiders dinsdag bij elkaar

NAVO-leiders ontmoeten elkaar dinsdag om te overleggen of en hoe ze reageren op het incident waarbij een Turks vliegtuig door Syrië in internationaal luchtruim werd neergehaald. Het overleg vindt op verzoek van Turkije plaats in het kader van artikel 4 van het NAVO-handvest. Daarin staat dat lidstaten ‘gezamenlijk zullen overleggen wanneer, in de ogen van een van hen, de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een van de partijen wordt bedreigd’.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zei vandaag dat de F-4 van de Turkse luchtmacht in het internationale luchtruim was neergehaald nadat het toestel per ongeluk kort het Syrische luchtruim was binnengegaan. Het vliegtuig was niet op een spionagemissie, aldus Davutoglu. Het wrak is inmiddels in de Middellandse Zee aangetroffen op een diepte van dertienhonderd meter. De twee bemanningsleden worden vermist.