Peiling: onmogelijke uitslag dreigt door dalend vertrouwen kiezers

Zorgen voor premier Rutte die een centrumrechtse coalitie steeds onwaarschijnlijker ziet worden. Foto NRC / Pierre Crom

De Nederlandse kiezers hebben steeds minder vertrouwen in andere partijen dan de partij waar ze zelf op stemmen. Als hier geen verandering in komt, wordt het onmogelijk een kabinet te vormen dat breed in de samenleving wordt gesteund. Geen enkele voor de hand liggende coalitie haalt in zijn peiling namelijk 76 zetels.

Dit blijkt vanochtend uit de nieuwste peiling van Maurice de Hond. Blijft het vertrouwen in andere partijen tanende, maakt het weinig verschil of de verkiezingen op 12 september of nu worden gehouden. De meest linkse variant van SP, PvdA, GroenLinks en D66 scoort nog altijd het hoogst met 73 zetels. Paars Plus loopt langzaam in en staat nu op 71 zetels.

Roemer nog populairst, maar daalt samen met Rutte en Pechtold

Dat het vertrouwen in andere partijen is gedaald, blijkt volgens De Hond uit de lagere scores die de partijleiders krijgen. Bij hun eigen stemmers scoren ze nog altijd goed, maar de stemmers van andere partijen zijn een stuk kritischer geworden.

SP-leider Emile Romer, VVD-premier Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold scoren een half tot een heel punt lager dan vijf maanden geleden. Roemer scoort met een 5,8 nog altijd het hoogst van iedereen. In januari haalde hij nog een 6,5. Zijn voorsprong op Rutte (die een 5,3 haalt) wordt langzaam groter. Pechtold volgt op de derde plaats met een 5,2.

70 procent wil PVV niet meer terugzien in kabinet

D66 wordt het meest genoemd als partij die kiezers wel in de regering willen hebben. Van de ondervraagden noemt 52 procent deze partij. Daarna volgen VVD (49 procent) en SP (46 procent). De SGP wordt het meest genoemd (71 procent) als partij die niet in het kabinet moet komen, direct gevolgd door de PVV met zeventig procent. De Partij voor de Dieren volgt op de derde plaats met 59 procent.

In de zetelpeiling zijn er deze week opnieuw nauwelijks verschuivingen. D66 stijgt een zetel, SP en CDA leveren er ieder een in. Veel zegt dat niet, omdat een verschuiving van een zetel binnen de toevalsmarge van een peiling valt.