Pechtold: verschuilende Rutte loopt weg van handtekening Lenteakkoord

Rutte en Pechtold bij een van de grote tv-debatten in de vorige verkiezingscampagne. Foto NRC / Maurice Boyer

Mark Rutte heeft slappe knieën omdat hij afstand neemt van het Lenteakkoord. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold gisteravond in Nieuwsuur. De premier zei gisteren tijdens het VVD-congres dat hij bepaalde afspraken uit het Kunduz-akkoord na de verkiezingen wil terugdraaien.

Vooral de toezegging de forenzentaks terug te draaien schoot Pechtold in het verkeerde keelgat. “Afspraak is afspraak”, zei hij, verwijzend naar een eerdere uitspraak van Rutte. “Zeker bij zaken die je zelf hebt verzonnen.” Hij wees erop dat uit het Catshuisoverleg tussen VVD, CDA en PVV nog een zwaardere variant van de forenzentaks was gekomen.

“Zo kan je een land niet besturen. Als je de kiezer om vertrouwen vraagt, moet je niet weglopen van een handtekening die je een paar weken geleden nog hebt gezet.” Het Lenteakkoord is volgens Pechtold heel belangrijk voor de toekomst van Nederland. Hij zei niets uit het akkoord terug te willen nemen. “Wij willen juist verder gaan.” Wel zou de forenzentaks bij de ov-reiziger rustiger moeten landen.

Rutte zou vaker op inhoud met collega’s in het debat moeten gaan. “Hij kan zich niet achter de statuur van het premierschap blijven verschuilen.” De partijen moeten volgens hem richting de verkiezingen op 12 september laten zien waar ze staan.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.