Ook Saudische vrouwen mogen meedoen aan de Olympische Spelen

Twee Saudische vrouwen stappen in een taxi bij een winkelcentrum in Riyadh. Vrouwen in het land mogen nog niet autorijden, maar mogen wel voor het eerst in de geschiedenis uitkomen bij de Olympische Spelen. Foto AFP / Fayez Nureldine

Voor het eerst in de geschiedenis mogen vrouwen uit Saoedi-Arabië meedoen met de Olympische Spelen. Dat heeft de Saudische ambassade in Londen laten weten, meldt de BBC.

De afgelopen maanden ontstond er veel onduidelijkheid over de vraag of Saudische vrouwen wel of niet hun land mogen vertegenwoordigen. Vorige maand liet een Saoedische prins, Nayef, weten dat vrouwen wel deel mogen nemen aan de Spelen “als de fatsoensnormen voor vrouwen worden gerespecteerd en islamitisch recht niet wordt geschonden”. Een andere prins, Nawaf, zei later tegen een Saoedische krant zei dat hij het niet goedkeurt als vrouwen meedoen aan de Spelen.

Saoedi-Arabië is met Qatar en Brunei het enige land dat nog nooit vrouwelijk sporters afvaardigde naar de Olympische Spelen. De andere twee landen hebben aangegeven vrouwen dit jaar waarschijnlijk wel te laten meedoen aan de Spelen. Met de beslissing komt een einde aan de discussie of Saoedi-Arabië uitgesloten zou moeten worden aan de Spelen wegens discriminatie. In 2000 werd Afghanistan geweerd van de Spelen in Sydney vanwege de discriminatie van vrouwen in de sport door de Talibaan.

Veel beperkingen voor Saudische vrouwen

In Saoedi-Arabië hebben vrouwen te maken met veel beperkingen. Zo mogen vrouwen in het land niet niet autorijden en moeten ze in het bezit zijn van een schriftelijk toestemming, van mannelijke familieleden of hun man, om te mogen reizen, werken of bepaalde medische behandelingen te krijgen. Religieuze politie handhaaft op straat de seksesegregatie en de kledingvoorschriften van vrouwen.

Tot op heden is het voor Saoedische vrouwen verboden om in het openbaar te sporten of naar sport te kijken. Volgens Saudische functionarissen is er één vrouw die sport op Olympisch niveau beoefent en dat is springruiter Dalma Rushdi Malhas.

    • Lex Boon