Niki Terpstra Nederlands kampioen wielrennen

Niki Terpstra is zondag voor de tweede keer in zijn carrière Nederlands kampioen op de weg geworden. De Noord-Hollander kwam zondag na een indrukwekkende solo met ruime voorsprong over de meet in Kerkrade. Raborenner Lars Boom pakte op bijna twee minuten het zilver, voor Bert-Jan Lindeman van Vacansoleil. Terpstra werd twee jaar geleden voor het eerst Nederlands kampioen.

In Limburg ontvouwde zich een waar spektakelstuk, aldus persbureau Novum. Door de extreem zware weeromstandigheden, de hevige regenval en de zware wind, gaven de renners er in bosjes de brui aan. In de slotfase van de wedstrijd was er nog slechts een man of vijftien in koers.

Terpstra was duidelijk de sterkste van het stel. Nadat een aanval samen met Boom nog op niets uitliep, slaagde de renner van Omega Pharma-Quick-Step er even later wel in weg te komen. Lindeman kwam in zijn kielzog mee, maar kon het hoge tempo van Terpstra niet volgen.

Voorsprong Terpstra liep snel op

De aanval van Terpstra leek aanvankelijk figuurlijke zelfmoord, vanwege de vijftig kilometer die nog moesten worden afgelegd, maar niets bleek minder waar. Het peloton van ongeveer tien man zag lijdzaam toe hoe de voorsprong van Terpstra met rasse schreden opliep. Het vooraf favoriet geachte Rabobank was het best vertegenwoordigd in de achtervolgende groep, maar had geen antwoord paraat.

Diverse renners, waaronder Robert Gesink, probeerden het nog op eigen houtje, maar het sorteerde weinig effect. De voorsprong van Terpstra was inmiddels opgelopen tot meer dan twee minuten en de Noord-Hollander, die deze zomer niet deelneemt aan de Tour de France, kon het zich zelfs permitteren in de laatste kilometers rustig aan te doen.

‘Ik sta hier ook van te kijken’

Lindeman en Boom streden op gepaste afstand om plaats twee. Terwijl Boom de strijd om het zilver won, deed Terpstra al zijn verhaal tegenover de NOS. Hij had geen woorden voor zijn indrukwekkende solo. Terpstra:

“Ik sta hier ook van te kijken. Ik wilde eigenlijk de breuk forceren om met een paar man door te gaan. Toen bleek dat de rest niet meekon, was er geen weg meer terug.”

Michel Kreder eindigde op 2,49 minuut als vierde. Sebastian Langeveld van Orica-Greenedge en Gesink volgden op respectievelijk de vijfde en zesde plaats. Uittredend kampioen Pim Ligthart werd achtste, met een achterstand van bijna negen minuten.

    • Lex Boon