Nieuwe Egyptische president wil eenheid en vrede

De opvolger van Mubarak tijdens zijn speech op de Egyptische staatszender. Beeld AP / Egypt State TV

Islamist Mohammed Morsi, de nieuwe president van Egypte, roept op tot eenheid in zijn land en wil een ‘boodschap van vrede’ aan de wereld brengen. Dat zei Morsi in zijn overwinningsspeech op de Egyptische staatstelevisie.

In zijn speech zei Morsi dat hij de bestaande internationale verdragen wil behouden. Een verwijzing naar het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag van 1979, aldus persbureau AP.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak eerder vandaag al de wens uit dat de samenwerking tussen beide landen wordt voortgezet op basis van dat verdrag. Sinds de val van president Mubarak zijn de verhoudingen tussen de landen gespannen. Israël heeft sinds vorig jaar te maken met grotere dreiging van moslimextremisten, opererend vanuit de Egyptische Sinaïwoestijn , door de instabiele politieke situatie daar.

Geen woord over SCAF

Morsi prees de 900 demonstranten die vorig jaar tijdens de opstand om het leven kwam. Zonder het “bloed van de martelaren” zou hij het presidentschap niet hebben kunnen behalen. Morsi sprak met geen woord over de de facto coup van de Opperste Militaire Raad (SCAF). Eerder vandaag liet Midden Oosten-expert Carolien Roelants al weten dat het nog volstrekt onduidelijk is welke macht Morsi straks zal hebben. Roelants:

“Met de ontbinding van het parlement heeft het leger de macht naar zich toegetrokken. Het is überhaupt nog niet duidelijk welke bevoegdheden de president krijgt. Wordt het een ceremoniële functie of krijgt hij echt uitvoerende taken? Dat moet worden vastgesteld in de grondwet die nog moet worden geschreven en waar het leger streng op toeziet.

Wanneer die grondwet er gaat komen is ook nog onduidelijk. Zo is er nog geen overeenstemming over de raad die de grondwet gaat schrijven. Het is dus nog volstrekt onhelder wat daadwerkelijk de macht wordt van Morsi, maar het leger zal er alles aandoen om zoveel mogelijk macht proberen te houden.”

Felicitaties stromen binnen voor Morsi

De felicitaties voor Morsi stromen inmiddels binnen. Het Witte Huis dringt er bij hem op aan bij de vorming van een nieuwe regering de nationale eenheid te bevorderen. Woordvoerder Jay Carney noemde de overwinning van Morsi een mijlpaal in Egyptes overgang naar democratie. Hij zei dat Washington uitziet naar samenwerking ‘op basis van wederzijds respect’.

“Miljoenen Egyptenaren hebben in de verkiezingen gestemd en aankomend president Morsi en de nieuwe regering hebben zowel de legitimiteit als de verantwoordelijkheid om een diverse en moedige burgerij te vertegenwoordigen. Wij achten het essentieel dat de Egyptische regering Egyptes rol als een pijler van regionale vrede, veiligheid en stabiliteit blijft vervullen.”

De regering-Obama had voorafgaand aan de bekendmaking van de verkiezingsuitslag in het openbaar geen voorkeur voor een van de twee kandidaten uitgesproken.